Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-25 03:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/bara-respekt-for-folkratten-kan-fa-igang-fredsprocessen/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Bara respekt för folkrätten kan få igång fredsprocessen”

Folkrättsexpert: FN:s säkerhetsråd har ett tungt ansvar för att tillämpa folkrätten med samma kraft och konsekvens i Mellanöstern som man gör på andra håll. I frågan om ”Ship to Gaza” står fredens folkrätt mot sjökrigets lagar. Oavsett vilken uppfattning man har är det som inträffat fullständigt oacceptabelt. För att den process som ändå är på gång ska bära frukt bör nu Säkerhetsrådet, med stöd av FN-stadgans Kapitel VII, beordra Israel att stoppa de olagliga bosättningarna på Västbanken, tillsätta en internationell opartiskt utredning om vad som hände ”Ship to Gaza” och begära att Internationella brottmålsdomstolen utreder de israeliska och palestinska parternas agerande under kriget i Gaza vid årsskiftet 2008-2009. De goda krafterna på båda sidor måste stödjas, skriver Hans Corell.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till midsommarafton.

Alla artiklar gratis fram till 23 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.