Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 16:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/bekampningen-av-corona-hotar-avskaffa-demokratin/

DN Debatt

DN Debatt. ”Bekämpningen av corona hotar avskaffa demokratin”

Kommer Donald Trump att använda pandemin som förevändning för att ställa in höstens val och i förlängningen avskaffa demokratin i USA? För några dagar sedan deklarerade Trump undantagstillstånd och nu är många av mina kollegor i USA oroade för demokratins framtid på allvar, skriver Staffan I Lindberg.
Kommer Donald Trump att använda pandemin som förevändning för att ställa in höstens val och i förlängningen avskaffa demokratin i USA? För några dagar sedan deklarerade Trump undantagstillstånd och nu är många av mina kollegor i USA oroade för demokratins framtid på allvar, skriver Staffan I Lindberg. Foto: Stefani Reynolds/TT

DN DEBATT 24/3.

Statsvetaren Staffan I Lindberg: Kommer Donald Trump att använda pandemin som förevändning för att ställa in höstens val?

Rädsla för coronapandemin sköljer över människor i hela världen. Visst är situationen allvarlig, och visst finns det anledning att vidta alla åtgärder som dämpar spridningen. Eller verkligen ”alla”? Är det värt risken att få leva under diktatur för att undgå en sjukdom som förmodligen dödar färre än 1 procent av befolkningen? 

För att kontrollera smittspridningen och på så vis begränsa skadorna av coronavirusets utbredning, skriver världens regeringar – och Sverige bland dem – ut mediciner med enorma och kanske okända biverkningar.

En läkare som ska behandla en sjuk måste avväga om en viss kombination av mediciner har tillräcklig verkan för att motivera eventuella biverkningar. Så verkar inte världens regeringar tänka just nu. Man förskriver åtgärder som kan liknas med bredbandsantibiotika som dödar allt levande i ekonomin, i kombination med omfattande politisk strålningsbehandling vilken förtvinar grundläggande medborgerliga, demokratiska rättigheter.

I många länder runt om i världen begränsas nu grundlagsskyddade rättigheter. I demokratiska länder som Italien och Frankrike patrullerar polis och militär och förhör människor på gatan om vart de ska gå på ett sätt som påminner om hårdhänta diktaturer.

Liknande regler införs nu i en rad andra demokratiska stater som Spanien, Argentina och Colombia, liksom hittills i tre amerikanska delstater vilka sammanlagt har 70 miljoner invånare. Folkomröstning avlyses för en tid i Chile och många länder förbjuder folksamlingar på 100, 50 eller så få som 10 personer i vårt grannland Danmark.

Man förskriver åtgärder som kan liknas med bredbandsantibiotika som dödar allt levande i ekonomin, i kombination med omfattande politisk strålningsbehandling vilken förtvinar grundläggande medborgerliga, demokratiska rättigheter.

Gränser stängs, folk stängs inne i stora delar av välden. I Tyskland får man inte ta med barnen till lekplatsen längre och i Bayern råder undantagstillstånd. I Norge var på man på vippen att i praktiken avskaffa demokratin genom att ge regeringen oinskränkt makt – precis som i en diktatur. Nu får man en slags halvdiktatur i Norge … Det ska visserligen vara tillfälligt och kommer säkert vara så, i vart fall i Norge.

Frågan är om det kommer att vara det i Israel där en ”tillfällig” regering under Netanyahu har styrt landet i 15 månader och nu förbereder för att stänga ner landet och dess demokratiska institutioner på måndag. Kommer demokratin att överleva där?

Alla dessa åtgärder hejas på av de flesta, och också i Sverige skriker många efter fler och hårdare tag. Det kan man få om man vill. I Ungern som förra veckan officiellt klassificerades som en auktoritär regim av Democracy report 2020 – EU:s första och det kommer bli en avgörande fråga för unionen hur man hanterar det – patrullerar militären och landet har delats in i sju zoner. Man har också bekräftat planer på att militären ska ta kontroll över 140 ”särskilt viktiga” företag. I Polen kan man nu få fem års fängelse för att ”sprida rykten”, och man planerar undantagstillstånd för resten av 2020 med parlamentet på undantag. Alltså diktatur.

Världen befann sig redan innan coronavirusets utbredning i en nedåt­­gående spiral gällande demokrati och mänskliga rättigheter. I V-Dem-institutets senaste rapport noteras att 2019 var det år då auktoritära stater åter utgjorde en majoritet av världens länder – för första gången på länge.

Ledare som vill stärka sitt grepp och omvandla demokratier med respekt för mänskliga rättigheter till auktoritära regimer har nu ett gyllene tillfälle. Det förefaller som om Polens regering redan tagit det i akt. Står Modi i Indien på tur? Demokratin är redan starkt hotad i det landet.

Kommer Donald Trump att använda pandemin som förevändning för att ställa in höstens val och i förlängningen avskaffa demokratin i USA? För några dagar sedan deklarerade Trump undantagstillstånd och nu är många av mina kollegor i USA oroade för demokratins framtid på allvar. ”Vi gör ju bara som Norge”, kan Trump säga. Fast under längre tid. På liknande sätt står det nu fritt för redan auktoritära regimer som Turkiet, Ryssland, Serbien, Singapore, och Iran att ytterligare skärpa maktutövningen och undanröja politiska motståndare. ”Det är ju precis som i Israel, Frankrike och Italien, de har också militär på gatorna som inspekterar folks rätt att röra sig”, är det troliga svaret till dem som frågar.

Human rights watch varnar redan för utvecklingen, liksom ansedda The Economist. Välmenande demokratiskt valda regeringar riskerar att genom sina egna handlingar legitimera inskränkningar av grundläggande medborgerliga rättigheter under lång tid i vad som blir nya diktaturer. Detta hotar demokratin världen över i förlängningen. Medicinen kommer att tas till av andra för helt andra syften, kanske även i länder som Indien och USA där demokratin redan är på kraftig tillbakagång. Det vore en katastrof.

Är det värt risken att få leva under diktatur för att undgå en sjukdom som förmodligen dödar färre än 1 procent av befolkningen? Samtidigt verkar politiska ledare – och här inkluderar jag också den svenska – beredda att helt slakta ekonomin med oöverskådliga konsekvenser. I Sverige varnade tredje AP-fondens vd Kerstin Hessius för ekonomisk kollaps, och internationellt börjar liknande röster höras till exempel i välrenommerade New York Times.

Tiotals, kanske hundratals miljoner kommer att förlora sina jobb om de drakoniska åtgärderna inte släpps. I de flesta länder betyder det att hela familjen står utan inkomst, sjukförsäkring, och snart en plats att bo. Vi vet att sådant betyder hög dödlighet i ett antal sjukdomar, ökat drogmissbruk, kriminalitet, barnfattigdom och utanförskap. Social katastrof hotar i kölvattnet av ekonomisk kollaps.

Är det värt att skapa enorm, utbredd fattigdom i många länder för att minska smittspridningen av ett virus som dödar ganska få egentligen?

Dessa två frågor måste ställas. Ansvariga politiker liksom oppositionen, de journalister som rapporterar om ”kris”, liksom allmänheten måste fundera allvarligt på vad svaret är.