Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Beklagligt och populistiskt att göra om offer till förövare”

Om vi vill vara trovärdiga i arbetet för människors lika rättigheter måste vi våga argumentera mot SD:s retorik, inte okritiskt anamma den och blanda ihop korten när det kommer till rasism, skriver Yasri Khan.

Det är beklagligt och populistiskt att göra om offer till förövare, liksom att anamma sverigedemokratisk retorik i hopp om röster. Jag reagerar främst på tre saker i artikeln av Robert Hannah och Simona Mohamsson på DN Debatt den 17/3.

Låt oss börja med att diskutera rasism och strukturell rasism. Forskningsrapporter pekar på att arbetarklassungdomar som tillhör majoritetsnormen till utseendet och namn gynnas i tillgång till exempelvis jobb och bostäder eller annan samhällsservice än de som har namn eller utseende som bryter mot majoritetsnormens.

Rasism handlar inte endast om att såra eller kränka – det går mycket djupare och har större påverkan än så. Strukturell rasism är mer än sårande ord – det är en maktkontext som fysiskt begränsar människor i sina möjligheter att ha samma rättigheter som resten av befolkningen. Det kan vara att man inte har samma villkor när det gäller rätten till egen försörjning eller bostad. Människor med tillräckliga kvalifikationer utestängs från att kunna komma in på arbetsmarknaden vilket blir ett samhällsekonomiskt problem.

Även om du tillhör en majoritetsnorm som råkar vara i en minoritet på en plats i landet så är maktstrukturerna ändå densamma.

Ifall det blir problem är det majoritetsnormens poliser och domare som kommer att ingripa och döma och om det handlar om att få jobb eller bostad så är det majoritetsnormen som fördelar dessa. Tillhör du då minoritetsnormen så löper du ständig risk att bli bedömd negativt när en strukturell rasism finns.

Det andra jag reagerar på är de fördomar som artikelskrivarna i sin text försöker tillskriva förortsungdomar. Jag är aktiv i en fredsrörelse som organiserar främst unga från förorten under en svensk identitet och känner inte igen mig av den bild man förmedlar.

Ärligt talat upplever jag att det som berättas anspelar på en rasistisk föreställning och stereotypa generaliseringar, något som är viktigt att markera mot då fördomar om minoritetgrupper har lättare att spridas som fakta.  

Det tredje jag reagerar på är artikelskrivarnas försök att skylla den ökande rasismen på förortsungdomars beteende, vilket jag finner lika förkastligt som att skylla ojämställdhet, sexism och kvinnohat i samhället på kvinnors beteende.

Om vi vill vara trovärdiga i arbetet för människors lika rättigheter måste vi våga argumentera mot SD:s retorik, inte okritiskt anamma den och blanda ihop korten när det kommer till rasism. Att försöka vinna över sverigedemokratiska röster genom att närma sig dem kommer endast att legitimera SD ytterligare, liksom att alienera socialliberala antirasister från folkpartiet.

Vi i MP är stolt motpol till SD just för att vi tror på alla människors lika rättigheter och vill verka för det. Det innebär att vi väljer att förstå maktstrukturer för att kunna bemöta rasism precis som vi väljer att förstå maktordningar för att tackla jämställdhetsproblem på ett effektivt sätt.

”Jag hatar rasdiskriminering mest intensivt och alla dess yttringar. Jag har kämpat hela mitt liv; jag slåss nu, och kommer att göra det fram till slutet av mina dagar” – Nelson Mandela

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.