Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-16 03:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/bekvamt-vara-chef-och-peka-finger-at-den-som-gor-fel/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Bekvämt vara chef och peka finger åt den som gör fel”

När det nyligen visade sig att flera allvarliga arbetsplatsolyckor hade inträffat i Teslas fabrik, reagerade ägaren Elon Musk med ett mail till alla medarbetare och chefer, där han förklarade att han personligen skulle gå ned på golvet och ställa sig och utföra arbetarens uppgifter varje gång detta hände framöver, för att på så vis kontrollera hur varje olycka kunde inträffa, skriver Louise Bringselius.
När det nyligen visade sig att flera allvarliga arbetsplatsolyckor hade inträffat i Teslas fabrik, reagerade ägaren Elon Musk med ett mail till alla medarbetare och chefer, där han förklarade att han personligen skulle gå ned på golvet och ställa sig och utföra arbetarens uppgifter varje gång detta hände framöver, för att på så vis kontrollera hur varje olycka kunde inträffa, skriver Louise Bringselius. Foto: IBL

En allvarlig och problematisk utveckling är att organisationer utvecklats så att enorma resurser låsts i chefslinjer och stödfunktioner. Där sitter chefer på säkert avstånd från praktiken på golvet, men har ändå mandat att besluta över denna praktik. Utvecklingen måste stävjas, skriver Louise Bringselius, forskningsledare i statliga Tillitsdelegationen.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in