Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Bilpooler ett billigt sätt att minska trängseln i städerna”

Enkel lösning för städerna. För att minska miljöutsläppen och trängseln måste vi oftare välja andra sätt att åka än med den egna bilen. Bilpooler är en del av lösningen. Men i dag beskattas bilpoolerna som egen bil. I stället borde vi likställas med andra färdsätt såsom flyg, tåg och taxi. Det menar fem företrädare för de största bilpoolsaktörerna i Sverige.

Vid årsskiftet infördes trängselskatt i Göteborg, något som Stockholm haft sedan 2007. Miljön i både Stockholm och Göteborg lider av många bilar och för mycket trafik i inner­städerna. I rusningstid står delar av trafiken still. Det blir allt svårare att hitta parkeringsplats i takt med att städerna växer. I våra större innerstäder är det fullt på gatorna. Det försöker man lösa med till exempel parkeringshus och andra lösningar som är dyra för både konsumenterna och kommunerna. Att planera och bygga nya parkeringshus tar lång tid och det är en klen tröst för dem som köar eller letar efter en ledig parkeringsplats.

Men lösningen finns närmare än vad många tror. I stället för att bygga plats för mer bilar tar vi helt enkelt bort bilar. Redan i dag finns det cirka 180 bilpoolsplatser med cirka 435 bilar i Göteborg och Stockholm. Intresset ökar hela tiden och användandet av bilpooler har ökat med 25 procent i dessa städer bara det senaste året.

En bil parkerad i innerstaden av boende eller den som tar bilen till sitt jobb står stilla 90 procent av tiden. Det är inte särskilt effektivt utnyttjande av vare sig bilen eller gatu­marken. En bilpoolsbil utnyttjas i väsentligt större utsträckning och ersätter därmed flera normala bilar. Genom att vi stimulerar användandet av bilpooler kan vi med andra ord se fram emot att många gör sig av med sin bil för att i stället använda en bilpoolsbil vid behov. Det är en tydlig trend vi ser i de områden där vi etablerar våra bilpooler, det är också något vi ser hända i andra storstäder med utbyggt bilpoolssystem.

Lägg därtill att i stort sett alla bilpooler medvetet satsar på att ha en övervägande del bensin­snåla bilar, gas-, etanol- och hybridbilar, det vill säga en mycket högre andel miljöbilar än den genomsnittliga fordonsflotta som ­trafikerar storstäderna.

Så vill vi verkligen minska trafiken i våra städer, få ned utsläppen och minska parkeringskaoset finns lösningen redan här.

Vår bransch har utvecklats mycket sedan Trafik­verket för några år sedan beräknade att en bilpoolsbil ersätter 5–7 vanliga bilar. Inter­nationella studier i storstäder visar att bilpooler ersätter upp till 20 bilar, något som ligger mer i linje med vår egen statistik. I många av våra bilpooler delar 20–30 personer på en bil utan några större problem. Det funkar eftersom vi alla har olika behov och att bilen är tillgänglig dygnet runt.

Vi bilpoolsaktörer är beroende av att få tillgång till parkeringsplatser i attraktiva områden i storstäderna. Får vi bara tillgång till en permanent avdelad parkeringsplats kan vi snabbt etablera en bilpool där. Det är en billig och enkel lösning för städerna – till kostnaden av en parkeringsplats kan man ersätta upp till 20 bilar med en bilpoolsbil.

Det behövs inte en särskilt stor trafikminskning för att trafikproblemen ska förbättras avsevärt. Det märker man inte minst under till exempel sportlovsveckan när många är lediga. Då är det cirka tio procent färre bilar i omlopp i storstäderna, vilket är vad som krävs för att trafiksituationen ska bli bättre.

Skulle till exempel bilpoolsaktörerna få tillgång till 200 parkeringsplatser i Göteborg eller Stockholm kan detta ersätta mellan 1.000 och 4.000 (beroende på beräkningsmodell) bilar, vilket är nära hälften av en ”sportlovs­reduktion” av trafiken.

Trängselskatten är viktig för att minska trafik och utsläpp i städerna, men för att göra satsningen ännu mer effektiv borde bilpooler undantas avgiften. Det skulle stimulera fler att göra sig av med bilen och minska trafiken i städerna. Att stimulera bilpoolsanvändandet är en enkel och billig lösning för staten. Den är dessutom långsiktig och kräver inga investeringar i infrastruktur. Bilpoolsbranschen är fortfarande i sin linda men växer stadigt med 25 procent per år. De flesta aktörer har dock svårt att få ihop lönsamheten och tvingas hålla igen.

Tre relativt enkla politiska beslut skulle hjälpa bilpoolsbranschen att växa snabbare:
• Sänk momsen från 25 till samma 6 procent som tåg, flyg och taxi.
• Prioritera bilpooler i stadsplaneringen och gör det enklare för oss att få parkeringsplatser i ­attraktiva områden.
• Visa att bilpooler minskar trängseln genom att undanta poolbilarna från trängselskatten.

Genom rätt stimulans av bilpoolerna kan vi minska trafiken och minska utsläppen, samtidigt som bilpoolsanvändarna sparar pengar och tid genom ett smartare bilägande. Att kommunen sedan kan lägga sina investeringspengar på äldre­boenden och skolor i stället för parkeringshus och parkeringsplatser gör inte saken sämre.

Peter Algurén, Sunfleet
Stefan Forsaeus Nilsson, Göteborgs bilkooperativ
Claes I Helgesson, ordförande i paraplyorganisationen Bil.Coop
Andreas Granberg, Bilpoolen.nu
Ulf Jakobsson, Move About

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.