Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-07 22:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/blockpolitik-ger-mindre-plats-for-ytterlighetspartier/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Blockpolitik ger mindre plats för ytterlighetspartier”

Ny rapport från Surveyinstitutet: Svenska folket identifierar sig hellre som anhängare av ett politiskt block än av ett politiskt parti. Blockpolitikens belackare utgår ofta ifrån att väljarna inte tycker om blockpolitik och inte vill ha denna typ av politisk konflikt. Vår nya forskningsrapport visar att så inte är fallet. 80 procent av 1 877 intervjuade svenskar svarar att de sympatiserar med ett av blocken. Anmärkningsvärt är att det rödgröna blocket snabbt har nått nästan samma direkta stöd som det borgerliga, som har varit etablerat i decennier. Blockpolitiken har inte heller lett till ökat politikerförakt eller minskat valdeltagande. Inte heller har den gett små ytterlighetspartier utanför riksdagen ökat stöd. Man röstar i stället på det block man vill ska vinna, skriver Magnus Hagevi.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.