Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Borgerlighet är inte överklassfasoner”

Erik Bengtzboe, ordförande för Moderata ungdomsförbundet, skriver på DN Debatt den 26 november att det är dags för MUF att sluta kalla sig borgerliga. Som alliansvänner och den liberala falangen av det borgerliga blocket möter detta besked oss med förvåning. I vår enfald trodde vi att det var borgerligheten som knöt oss liberaler och konservativa samman och som har möjliggjort att vi framgångsrikt har kunnat regera ihop de senaste sex åren, skriver unga borgerliga.

Borgerlighet för oss handlar om människor som skaffar sig sin position genom eget företagande, inte genom hävd eller arv. Kapitalismen är ett av de borgerligaste värden som finns och kärnan i alliansens idéarbete och förnyelse av Sverige. Om MUF nu vill kasta ut borgerligheten, hur ställer de sig då till jobbskatteavdragen och andra reformer vi genomfört?

Jobbskatteavdragen och skattesänkningarna har gjort att människors egenmakt har ökat och att fler har fått möjlighet skapa sitt eget välstånd. Är detta ingenting MUF kommer att stå upp för längre? Att hävda att borgerlighet handlar om kristallkronor och pärlhalsband är historielöst och okunnigt och vi trodde att MUF visste bättre än så.

Borgerlighet är inte stereotypa överklassfasoner. Borgerlighet är grundläggande värderingar som överskrider klass, ras och kön. Det står för bildningsideal, företagsamhet, idén om att individen går före kollektivet och att var och en ska kunna försörja sig själv.

”Nya” MUF:s omvalda ordförande väljer efter tre dagars förbundsstämma att staka ut en ny inriktning för förbundet. En inriktning som uppenbarligen handlar om att rycka upp sig själva med rötterna och lansera en ny sorts verksamhet där man i stället för att tänka kring politik leker ordlekar och gör sig själva fullständigt irrelevanta på den politiska arenan. Det borgerliga idealet har varit ledstjärnan för det svenska samhällsbygget sedan alliansens tillträde 2006. MUF önskar nu helt överge dessa värderingar som tjänat dem så väl, men erbjuder ingenting i gengäld.

Det som blir kvar är inget mer än trötta floskler och kampanjer där man vill ”värva alla”. Till vadå, frågar vi oss?

I efterdyningarna av Bengtzboes utspel misstänker vi att det irrar runt många vilsna borgerliga själar på den politiska arenan som känner att de saknar en naturlig hemvist när Moderaterna inte längre vill kännas vid dem. Vårt budskap till er är: Det finns fortfarande hopp! I LUF och Liberala studenter är idédebatten stark och levande och om ni vågar släppa konservatismen och omfamna liberalismen, en riktig ideologi som erbjuder svar på dagens frågeställningar i stället för att vurma för gårdagens svunna tider, är ni varmt välkomna till oss.

Vi vill uppmana er att vara modiga: framtiden är inte så läskig som den verkar, utan är ljus för den som vågar ta sig an den. Hos oss är även den som identifierar sig som borgerlig välkommen, ty vi omfamnar de borgerliga idealen om individens frihet och strävsamhet.

När MUF sviker er kommer vi alltid att stå på er sida mot populismen, den förgörande grå pragmatismen och vurmandet för staten. Hos oss kan ni hitta den ideologiska eld som verkar ha slocknat i MUF. Hos oss innebär förnyelsearbete att ta avstamp i våra rötter och vår ideologi och där söka svaren på framtidens utmaningar, inte kasta ut ideologin med badvattnet och bli vår egen antites.

 

Hanna Håkanson, ordförande Liberala studenter Skåne

Emil Rissve, ordförande Liberala studenter Örebro

Anton Grahm, ordförande Liberala ungdomsförbundet Skåne

Max Lindh, borgerlig debattör

Ida Mörk Larsson, ledamot LUF:s internationella utskott

Andreas Froby, medlem Liberala ungdomsförbundet

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.