Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Bosättarna på Västbanken är Israels verkliga fiender”

Bosättarprodukter är inte ”Made in Israel”. För fredens skull är det nödvändigt att upprätthålla gränsen mellan Israel och de ockuperade områdena. Den som vill utradera den så kallade Gröna linjen underminerar samtidigt de positiva värden som staten Israel bygger på, skriver Avraham Burg, före detta talman i det israeliska parlamentet.

I det mörker som sänkt sig över fredsprocessen i Mellanöstern ser vi nu en strimma av ljus. Storbritannien har sedan 2009 med stöd av europeiskt regelverk vidtagit ett flertal åtgärder för att försäkra sig om att produkter producerade i bosättningar på den ockuperade Västbanken inte längre skall märkas ”Made in Israel”.

Efter EU:s utrikesministermöte den 14 maj verkar det som om flera europeiska stater nu är beredda att följa det brittiska initiativet. Danmark har redan bekräftat att man tänker göra det. EU:s medlemsstater har också klargjort att man inte längre accepterar att bosättningsprodukter importeras till EU med de förmåner som gäller för associationsavtalet mellan EU och Israel.

I motsats till vad man först kan tro så agerar EU medlemsländer i detta för Israels bästa. Anledningen är att dessa åtgärder försvarar och stärker den så kallade Gröna Linjen, som fram till 1967 utgjorde gränsen mellan Israel och de nu ockuperade palestinska områdena.

Gröna linjen är av avgörande betydelse för alla försök att uppnå fred i Mellanöstern. Det är linjen som i grön färg drogs upp på de kartor som låg på bordet vid eldupphöravtalen mellan Israel och arabländerna 1949. Tyvärr överlevde denna linje endast till kriget 1967.

Under 1967 års krig erövrade Israel Västbanken och Gazaremsan. Och alltsedan dess har israeliska regeringar försökt försvaga och utradera denna gränslinje. Den gröna linjen har numera försvunnit från officiella israeliska kartor. Skolor har till och med förbjudits att använda den i sitt undervisningsmaterial.

Det storskaliga och expansionistiska bosättningsprojektet på Västbanken underminerar varje dag Gröna linjen. De samhällen där det i dag bor närmare 500.000 bosättare byggdes på ockuperat palestinskt område för att vi skulle glömma existensen av Gröna linjen, och för att förhindra grundandet av en självständig palestinsk stat.

Det borde sedan länge stå klart för varje israel att allt som ligger innanför Gröna linjen representerar det demokratiska och legala Israel. Och att det på andra sidan är något helt annat: odemokratiskt, illegalt och i strid med det vi står för. Det är inte vårt.

Men i stället har israelerna blivit blinda och döva och deras ledare är svaga och obeslutsamma. Det är precis i sådana lägen som normala, civiliserade samhällen behöver stöd och feedback från sina vänner – för att spegla det absurda i situationen och koncentrera uppmärksamheten på de skador som vållats av mänsklig och politisk blindhet. Vänner som kan säga till Israel att det är omöjligt att vara ”den enda demokratin i Mellanöstern”, samtidigt som man är västvärldens sista kolonialmakt.

Det är varken antisemitisk eller antiisraeliskt att framföra dessa budskap. Tvärtom är det bosättarna och deras politiska allierade – inklusive premiärminister Benjamin Netanyahu - som är de verkliga fienderna till Israels framtid.

Varje person som försöker utradera Gröna linjen underminerar samtidigt de grundläggande värden som staten Israel bygger på: demokrati, jämlikhet, lag och rätt, sekularism och modernitet.

Att kolonisera palestinskt land på andra sidan Gröna linjen leder utvecklingen i motsatt riktning. Det uppmuntrar fanatism, nationalism, fundamentalism och anti-demokratiska krafter som hotar det civiliserade Israel.

För egen del har jag bestämt mig för att inte köpa produkter som kommer från bosättningar. Och jag kommer inte att passera Gröna linjen, vare sig det gäller officiella uppdrag eller privata ärenden. Anledningen är att det som händer på andra sidan representerar ett annat och mörkare Israel, ondskefullt, aggressivt och ogenomträngligt. I förlängningen hotas det goda och humana i det legitima Israel.

Vi behöver internationell hjälp för att bekämpa dessa onda krafter. Eller snarare: vi behöver internationell hjälp för att stärka de positiva värden som utgör grunden för staten Israel.

Att förhindra att produkter som tillverkas i bosättningar felaktigt marknadsförs som ”Made in Israel” och att stoppa förmånlig införsel till EU må se ut som ett litet och symboliskt steg. Men under nuvarande omständigheter är det ett stort steg mot fred i Mellanöstern, en fred som verkar mer avlägsen än någonsin.

Det handlar inte om en allmän bojkott mot Israel, utan om ett moraliskt ställningstagande som markerar skiljelinjen mellan Israels positiva potential och dess destruktiva kapacitet.

Om, Gud förbjude, Gröna linjen utraderas permanent – i vårt medvetande och på marken – så kommer också Israel att utraderas. Kampen för att bevara Gröna linjen är också kampen för att bevara Israel. Alla som försvarar och förstärker den är också en vän av Israel och bidrar därmed till att hålla hoppet levande.

Avraham Burg var talman i knesset (det israe­liska parlamentet) 1999–2003 och är före detta ordförande för Jewish Agency och World Zionist Organization.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.