Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Brändernas konsekvenser hotar nästa generations skogsägare”

Ljusdal i Gävleborgs län är en av de orter som drabbats hårt av skogbränderna. Centerpartiets ungdomsförbund saknar en diskussion om de långsiktiga konsekvenserna av bränderna.
Ljusdal i Gävleborgs län är en av de orter som drabbats hårt av skogbränderna. Centerpartiets ungdomsförbund saknar en diskussion om de långsiktiga konsekvenserna av bränderna. Foto: Maja Suslin/TT

DN Debatt 25/7. När väl de svåra skogsbränderna som nu härjar har släckts börjar det svåra arbetet för politikerna. Det behövs en rejäl upprustning av civilförsvaret och stärkt krisberedskap. Detta bör kombineras med ekonomisk ersättning och psykiskt stöd till de som drabbats, skriver Magnus Ek och Jenny Eriksson från Centerpartiets ungdomsförbund.

Skogsbränderna rasar runt om i Sverige och enligt SOS Alarm brinner det i dags­läget på uppemot 80 platser i Sverige och i dagsläget pågår 53 räddningsinsatser. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är risken för brand extremt stor i många delar av Sverige och bristen på nederbörd ökar risken för brand för varje dag som går.

Skogsbränderna som drabbar flera delar av Sverige drabbar främst landsbygden och de som bor och verkar där vilket är till stor del bönder och skogsägare. Samtidigt som bränderna rasar har vi själva inga brandflyg att tillgå, räddningstjänsten är överbelastade, och det varma vädret ser ut att hålla i sig.

Sveriges bönder går på knäna redan i dag, höga skatter gör det svårt att vara konkurrenskraftiga internationellt, kraftig regelbörda gör det byråkratiskt tungt och svårigheterna kring generationsskifte uppmuntrar inte till att satsa på ett liv inom de gröna näringarna. När extremvärmen skapar extrem torka som leder till nödslakt och hot om konkurs, samtidigt som skogsbränderna härjar runt om i Sverige ser vi en stor risk för att än färre kommer att våga satsa, starta och driva företag inom de gröna näringarna. Detta är så klart förödande för de gröna näringarna och för Sveriges landsbygd.

De markägare och lokalbefolkning som ser sin skog eller sin egendom gå upp i rök kommer att behöva känna stöd från staten.

Efter stormen Gudrun och skogsbranden i Västmanland vet vi att den psykiska ohälsan kan bli stor efter naturkatastrofer som dessa. Efter branden i Västmanland drabbades över hundra enskilda skogsägare och långt fler individer behövde evakueras eller fick sin egendom skadad. Det gick även så långt att en person omkom och flera personer fick allvarliga fysiska skador.

Efter sådana extrema situationer behöver individer få stöd och hjälp. Samhället behöver backa upp de skogsägare som drabbas både med ekonomiskt och psykologiskt stöd. Livet blir inte detsamma efteråt.

Med de klimatförändringar vi ser och ett varmare klimat kommer skogsbränder vara något mer vanligt i framtidens Sverige. Vi behöver därför konkreta lösningar för att förbereda oss på ett mer extremt klimat.

Vi välkomnade regeringens beslut att i tidigt skede ta hjälp från EU genom EU:s civilskyddsmekanism och det är fantastiskt att se hur italienska vattenbombningsflygplan flygs hit, att polska brandbilar rullar genom Sverige och att litauiska och tyska helikoptrar stärker upp i de drabbade områdena kring Gävleborg. Denna katastrof visar på att det europeiska samarbetet fungerar när det behövs som mest.

Det vi behöver se nu är en miljö- och klimatpolitik som går till roten med problemet. Som tar ansvar och som ger resultat.

Vi måste minska utsläppen och minska vår klimatpåverkan för att situationer som dessa inte ska återkomma sommar efter sommar. Just nu är klimatångesten stor hos många av våra vänner runt om i Sverige men när sommaren är slut och livet återgår till det normala, vilka partier kommer att fortsätta prioritera klimat- och miljö­frågor? Vi i CUF tror inte att Sverige kan klara att lösa detta ensamma utan vi behöver arbeta hårt i de internationella organisationer vi i dag deltar i. Nu, under Sveriges halvår som ordförande i säkerhetsrådet bör klimat- och miljöfrågor ligga högst upp på agendan och i EU bör vi under hösten rösta för ett förbud mot engångsartiklar av plast i hela EU. CUF ser också behovet av en europeisk koldioxidskatt, eftersom en europeisk sådan skulle minska utsläppen betydligt mer än vad regeringens verkningslösa flygskatt gör. Sverige bör fokusera på att lyfta klimat- och miljöfrågorna på den internationella arenan och se till att fler länder tar efter Sverige som rankas högst bland EU-länderna i klimat- och miljöpolitik.

Vi behöver också förbereda åtgärder för att hjälpa de människor som drabbas av bränderna. De markägare och lokalbefolkning som ser sin skog eller sin egendom gå upp i rök kommer att behöva känna stöd från staten. Bland de otaliga skogsbränder som härjar i flera län i Sverige är det stora värden som blir förstörda i detta nu, värden som påverkar både två och tre generationer framåt. Den svenska skogen är avgörande för att uppnå våra miljömål och åtaganden enligt Parisavtalet, både som kolsänka som binder koldioxid och som källa till förnybara bränslen och råvaror.

Skog som vårdats och brukats i generationer, brinner upp på bara några dagar. Skog i storlek med 28 000 fotbollsplaner har brunnit upp varav 12 000 av dem bara i trakten kring Ljusdal.

All denna skog har förstås ett ekonomiskt värde för den enskilda ägaren och för staten, men det betyder mycket mer än så. Skogen har ett kulturellt och socialt värde som inte kommer att gå att ersättas även med ekonomisk kompensation.

Vi från Centerpartiets ungdomsförbund saknar diskussionen kring vad detta får för långsiktiga konsekvenser. Bränderna härjar i detta nu, och även om vi önskar att regeringen efter branden i Västmanland 2014 tagit åt sig av de åtgärder som utredningen föreslog och faktiskt stärkt upp krisberedskapen för att vara bättre rustad i dag, så går det inte att göra ogjort och vi måste blicka framåt. Vi tycker inte det finns något värde i någon form av pajkastning om vilken regering som borde gjort vad utan det gäller att arbeta efter de förutsättningar vi har. I stället bör regeringen nu göra vad de kan för att stötta de som har drabbats. Gör upp en krisplan för de drabbade och skapa samverkan mellan staten och landstingen för att kunna erbjuda samtalsstöd. Se till att de berörda myndigheterna samverkar och arbetar uppsökande för att de drabbade ska kunna få det ekonomiska stöd de bör ersättas med.

Bränderna som nu härjar kommer förr eller senare att brinna ut. Genom ett fantastiskt arbete från räddningstjänst, försvarsmakten, civilsamhället, med stöd av EU och förhoppningsvis lite tur med vädret ska bränderna släckas så snart som möjligt. Men då börjar det riktiga arbetet för politikerna, det behövs en rejäl upprustning och nyorganisering av civilförsvaret och åtgärder för att stärka upp krisberedskapen på riktigt. Detta bör också kombineras med ekonomiska ersättningar till de drabbade och psykiskt stöd för de som bevittnat, upplevt och utsatts av brändernas framfart på den svenska landsbygden.

DN Debatt.25 juli 2018

Debattartikel

Magnus Ek och Jenny Eriksson, CUF:
”Brändernas konsekvenser hotar nästa generations skogsägare”

Läs fler artiklar på DN Debatt

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.