Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-17 16:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/bred-koalition-kan-losa-sveriges-parlamentariska-problem/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Bred koalition kan lösa Sveriges parlamentariska problem”

Genom tilläggsmandat och valkretsindelning med mera avspeglar verkligen den svenska riksdagen väljaropinionen. Men när man sedan ska bilda regering, byter man modell och tillämpar i stället majoritetsregeln, skriver professor Leif Lewin. Bilden: Talman Andreas Norlén i samband med att riksdagen återigen valde Stefan Löfven till statsminister.
Genom tilläggsmandat och valkretsindelning med mera avspeglar verkligen den svenska riksdagen väljaropinionen. Men när man sedan ska bilda regering, byter man modell och tillämpar i stället majoritetsregeln, skriver professor Leif Lewin. Bilden: Talman Andreas Norlén i samband med att riksdagen återigen valde Stefan Löfven till statsminister. Foto: Christine Olsson/TT

DN DEBATT 9/7.

Leif Lewin: Svensk parlamentarism har gått i baklås, men en lösning kan vara att S och M bildar en koalition för att ge landet stabilitet.

Stefan Löfven (S) har åter blivit statsminister. Men till hösten väntar nya problem för regeringen för att få igenom sin budget och nästa höst blir det sannolikt en ny regeringsbildningskarusell.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in