Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Breda långsiktiga reformer behövs efter höstens val”

På många sätt går det bra för Sverige. Vi befinner oss i en global högkonjunktur, där ekonomin växer och arbetslösheten är låg. Men det som skiljer denna högkonjunktur från tidigare uppgångar i svensk ekonomi är att alla inte få ta del av den, skriver Annie Lööf (C).
På många sätt går det bra för Sverige. Vi befinner oss i en global högkonjunktur, där ekonomin växer och arbetslösheten är låg. Men det som skiljer denna högkonjunktur från tidigare uppgångar i svensk ekonomi är att alla inte få ta del av den, skriver Annie Lööf (C). Foto: Erik Simander/TT

DN DEBATT 15/6. En ny regering har som en av sina viktigaste uppgifter att genomföra reformer på flera områden: arbetsmarknaden, skatterna, migrationen och bostadspolitiken. Reformerna behöver vara långsiktiga och ha ett brett stöd i riksdagen. Efter valet vill vi ta initiativ till dessa breda överens­kommelser, skriver Centerns partiledare Annie Lööf.

VAL 2018

I onsdags genomfördes riksdagens sista partiledardebatt innan svenska folket går till val. Det var en debatt om ett land som är fantastiskt, men långt från perfekt.

På många sätt går det bra för Sverige. Vi befinner oss i en global högkonjunktur, där ekonomin växer och arbetslösheten är låg. Men det som skiljer denna högkonjunktur från tidigare uppgångar i svensk ekonomi är att alla inte få ta del av den.

Sverige håller på att klyvas, mellan de som har jobb och de som är arbetslösa, mellan inrikes och utrikes födda, mellan stad och land, mellan innerstad och förort. En ny underklass håller på att växa fram, med hundratusentals människor som står utan jobb.

Det finns risk att höstens valresultat kommer ge Sverige ett osäkert parlamentariskt läge. Detta kan göra Sveriges problem politiskt svårlösta. Men vi måste som ansvarstagande partier se att dessa problem kräver gemensamma lösningar.

Detta är en av Sveriges största utmaningar på väldigt länge. För att motverka klyvningen krävs kraftfulla reformer. Det är nu, innan lågkonjunkturen är här, som dessa reformer måste sjösättas.

Vi i Centerpartiet är beredda att ta stort ansvar för nya långsiktiga reformer. Efter valet vill vi tillsammans med övriga Allianspartier ta initiativ till breda överenskommelser för att hålla ihop och utveckla Sverige.

1

Förnya den svenska modellen. Alla har inte tillgång till dagens arbetsmarknad. Tre av fyra arbetslösa tillhör grupper med en utsatt ställning på arbetsmarknaden. Det gäller inte minst nyanlända och människor med låg utbildning. Detta är skadligt för såväl Sverige som för dessa människor.

Vi behöver under kommande mandatperiod sänka kostnaderna för att anställa, skapa möjlighet till fler enkla jobb med något lägre ingångslön och vi behöver en modern arbetsmarknadslagstiftning som inte håller människor kvar i utanförskap.

Vi behöver förändra Arbetsförmedlingen i grunden. Fristående aktörer måste få chansen att göra det jobb som Arbetsförmedlingen inte har klarat av.

I takt med att vi blir allt äldre behöver vi få möjlighet att jobba längre, men också få stöd för att kunna byta karriär mitt i yrkeslivet. Ingen ska behöva ge upp sina drömmar för att vi har ett stelbent och omodernt arbetsrättsligt regelverk.

Automatisering, artificiell intelligens och digitalisering har helt förändrat hur arbetsmarknaden är uppbyggd. Allt detta gör att Sverige behöver en överenskommelse om stora reformer på arbetsmarknaden kommande mandatperiod. Ska Sverige långsiktigt fortsätta vara ett starkt land med högt välstånd kan inte ett nostalgiskt synsätt på arbetsmarknaden stå i vägen för viktiga förändringar.

2

En skattereform för ett samhälle som håller ihop. Dagens skattesystem är orättvist och skadligt för tillväxten. Det ger varken människor tillräckligt goda möjligheter att stå på egna ben eller belönar flit och ansvarstagande. En skattereform behöver stärka drivkrafterna för eget arbete och ökat ansvarstagande.

Vi behöver ett mer solidariskt skattesystem, som inte stänger ute folk från arbetsmarknaden och som ger även låginkomsttagare mer pengar i plånboken. Vi vill därför sänka både skatterna på låga inkomster och kostnaderna för att anställa.

Vi behöver ett systemskifte i synen på skatter, jobb och företagande. I dag är skatterna på det som är bra för samhället, såsom jobb och företagande, alldeles för höga. Samtidigt är skatterna på miljöfarlig verksamhet såsom giftiga kemikalier i vår vardag för låga. Centerpartiets utgångspunkt i skattepolitiken är att skatterna ska vara låga på det som är bra för samhället och högre på det som är skadligt för samhället.

3

En långsiktigt hållbar migrationspolitik. Migrationspolitiken har de senaste åren varit ett lapptäcke av åtgärder, inte sällan hastigt och slarvigt framtagna av en stressad regering som reagerar reflexmässigt på omvärlden. På två år har det varit fyra tillfälliga lagar på migrationsområdet. Det håller inte.

Centerpartiet vill att Sverige ska ha en ansvarsfull migrationspolitik som är långsiktigt hållbar, och som kombinerar ordning och reda med medmänsklighet. Vi ska hjälpa de mest utsatta och samtidigt ha en fungerande mottagande och bättre integration.

Vi behöver gemensamt ta ansvar för att skapa en migrationspolitik där vi värnar asylrätten, ger barn möjlighet att återförenas med sina föräldrar och skapar möjligheter för människor från andra länder att komma hit och arbeta. Samtidigt behöver vi säkerställa ett snabbare återvändande för de som fått avslag på sin asylansökan, se till att EU tar ett större samlat ansvar och att fler länder är med och delar på mottagandet.

4

En bostadspolitik som ger plats till fler. I en högkonjunktur borde bostadsbyggandet öka kraftigt. Men trots att ekonomin går bra viker nu bostadsbyggandet i Sverige, i ett läge där det behövs många fler bostäder. Det är oroväckande och ett underbetyg för regeringen.

Vi behöver öka tillgången till billiga bostäder för människor med låga inkomster. Bristen på billiga bostäder får stora konsekvenser. Trångboddhet, ökad otrygghet och sociala problem. Unga människor ges inte möjlighet att påbörja studier på högskoleorter och det blir svårare för företagen att rekrytera. Byggreglerna behöver förändras för att underlätta byggande. Vi behöver en friare hyressättning och stimulera ökad rörlighet på bostadsmarknaden.

Dagens bostadsmarknad innebär även en risk för hela det finansiella systemet och den ekonomiska stabiliteten. Ett historiskt lågt ränteläge, kraftigt belånade hushåll och en över tid kraftig prisutveckling riskerar att skapa instabilitet och sårbarhet. Vi behöver långsiktigt slå fast spelreglerna för en fungerande bostadsmarknad.

Det finns risk att höstens valresultat kommer ge Sverige ett osäkert parlamentariskt läge. Detta kan göra Sveriges problem politiskt svårlösta. Men vi måste som ansvarstagande partier se att dessa problem kräver gemensamma lösningar.

Centerpartiet anser att en ny regering har som en av sina viktigaste uppgifter att genomföra genomgående reformer på ett antal områden: arbetsmarknaden, skatterna, migrationen och bostadspolitiken. Dessa reformer behöver vara långsiktiga och ha ett brett stöd i riksdagen. Det behövs en kombination av reformvilja, ansvarstagande och långsiktighet för att ta Sverige framåt under nästa mandatperiod.

DN Debatt.15 juni 2018

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.