Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”C kan åter bli en dominerande politisk kraft”

Sverige behöver ett värderingsskifte till eget ansvar, självbestämmande, företagsamhet och miljöhänsyn, skriver Anna-Karin Hatt.
Sverige behöver ett värderingsskifte till eget ansvar, självbestämmande, företagsamhet och miljöhänsyn, skriver Anna-Karin Hatt. Foto: Jessica Gow
Ordförandekandidaten Anna-Karin Hatt (C): Vi ska steg för steg bredda Centern och bli ett modernt allmänborgerligt parti som på Fälldins tid.

Centerpartiet är ett av de partier som tydligast bär upp regeringsmakten. Under de första viktiga åren med Alliansen – när många frågade sig om bygget skulle hålla – var vi själva kittet. Den strategin var viktig och nödvändig då. Uppgiften nu är att bli den tydligast för­nyande kraften i regeringssamarbetet. Vi ska våga se även obekväma sanningar, våga ompröva och formulera de framtidsvisioner som många väljare längtar efter. Huvudmotståndare är oppositionspartierna och deras politik, och målet är att övertyga allt fler av deras väljare att vi har svaren på samtidens viktigaste utmaningar, skriver Anna-Karin Hatt.

Efter att ha blivit tillfrågad meddelade jag för några dagar sedan valberedningen att jag står till förfogande som Centerpartiets nästa partiledare – om jag skulle få ett tillräckligt starkt stöd och ett tydligt mandat för att fördjupa förnyelsen av Centerpartiet. Det är väldigt hedrande att möta det förtroende jag möter från centerpartister runt om i landet, och jag känner stor ödmjukhet inför den process som nu inletts.

Den öppna process som Centerpartiet valt för att utse sin nya partiledare är bra. Och som ett led i det uppmanade valberedningens ordförande här på DN Debatt (19/7) oss kandidater att vara öppna med vilka huvudutmaningar vi ser för Sverige, hur vi ser på Centerpartiets utveckling och Centerpartiet i Alliansen. Det här är mitt svar på de viktiga frågorna.

Förnyelsen av Centerpartiet bör handla om att stärka det som är bäst i vårt parti och utifrån det steg för steg bredda partiet till ett modernt allmänborgerligt parti, som på Thorbjörn Fälldins tid. Våra tydliga kännetecken är en stabil grund att bygga vidare på:

• att värna en hållbar tillväxt i hela landet

• att slå vakt om ställningen som Sveriges första miljöparti

• att alltid stå upp för den enskilde gentemot överheter

Lyckas vi övertyga om att våra idéer rymmer viktiga svar på politikens alla områden, kan vi återigen bli en dominerande politisk kraft som tar sig an de frågor människor bekymrar sig om. En varm och grön socialliberalism, som når ut med sin vision om skolan, arbetsmarknaden, välfärden, den ekonomiska politiken och om global rättvisa kan långsiktigt bli en stark och angelägen kraft i svensk politik. I det arbetet ska Centerpartiet bäras av våra trygga idéer om tilltro till den enskilda människan, miljöhänsyn, entreprenörskap, och solidaritet och global rättvisa.

En tydlig ideologisk
ryggrad och framgångsrik opinionsbildning måste förenas med en stark förmåga att få saker uträttade. Centerpartiet är ett av de partier som tydligast bär upp regeringsmakten. Tillsammans med Moderaterna tog vi initiativ till Alliansen, och under de första viktiga åren – när många frågade sig om Alliansbygget skulle hålla – var vi själva kittet i Alliansen. Den strategin var viktig och nödvändig då.

I dag är det få som tvivlar på Centerpartiets ideologiska hemvist. Uppgiften nu är att förtydliga Centerpartiet i Alliansen, och att bli den tydligaste förnyande kraften i regeringssamarbetet. Vi ska vara det parti som vågar se även obekväma sanningar i vitögat, som vågar ompröva och förmår formulera de framtidsvisioner som många väljare längtar efter. Huvudmotståndarna är oppositionspartierna och deras politik, och målet att övertyga allt fler av deras väljare om att vi har svaren på samtidens viktigaste utmaningar.

Om vi frimodigt lyfter fram Centerpartiets unika bidrag i svensk politik, och Alliansen lyckas få förtroende att fortsätta leda landet även efter 2014, kan vi genomföra det värderingsskifte som Sverige så väl behöver, där eget ansvar, självbestämmande, företagsamhet, miljöhänsyn och ett starkt civilsamhälle är självklara ledstjärnor.

Jag vill att Centerpartiet ska bli ett modernt ”Fria tankars hem” (se fotnot) som samlar alla som vill vara med och förnya Sverige i några centrala avseenden:

• Ett idémässigt hem för alla dem som längtar efter ett samhälle och en välfärd som ger mer makt och ansvar åt den enskilde, där kraften i ett starkt civilt samhälle ses och tas till vara, men där det samtidigt finns en hand till stöd den dag orken tryter.

• Ett hem för dem som vill se en näringspolitik som premierar de företagsamma, som vill bidra och skapa jobb åt sig själva och andra.  En näringspolitik som sänker skatten mest och förenklar reglerna mest för dem som driver mindre företag.

• Ett hem för dem som vill se en stark rättviseprofil vid fördelningen av gemensamma resurser. Där vi sänker skatten mest för den som har lägst inkomst, och höjer pensionen mest för den som har lägst pension. Där vi alltid står på den svagas och enskildas sida mot privat makt och offentlig överhet.

• Ett hem för dem som längtar efter en skola med en nollvision mot ofullständiga betyg, som ser hela barnet och rustar det för framtidens arbetsmarknad. Som inte ser lösningen i mer av katederdisciplin, utan mer av moderna lärverktyg, tidiga uppföljningar och en kombination av både ramar och kramar.

• Ett hem för dem som anser att hela Sverige ska tas till vara och få växa – från landsbygden till storstaden och som vill att staten ska vara stark i att garantera bra grundläggande tillväxtvillkor i hela landet.

• Ett hem för dem som vill ha en tydlig socialliberal miljöpolitik, byggd på sunda ekonomiska styrmedel. Det ska kosta att smutsa ner och att förbruka ändliga resurser, och det ska löna sig att leva miljövänligt.

• Ett hem för dem som vill se en stark socialliberal jämställdhetspolitik, som ger kvinnor och män samma frihetsgrader och tar itu med ojämställdhetens verkliga orsaker. Som vill se en familjepolitik och en föräldraförsäkring som skapar jämställdhet istället för att cementera ojämställdhet.

• Ett hem för dem som vill se en migrations- och integrationspolitik som välkomnar alla som vill komma hit och bygga och utveckla Sverige. Som vill se en politik för ökad arbetskraftsinvandring och göra Sverige till ett nybyggarland. Där vi frågar mindre om varifrån man kommer, och mer om vart man är på väg.

• Ett hem för alla dem som tycker att världen angår oss. Som vill se en generös svensk utvecklingspolitik som bidrar till att ge samma utvecklingsmöjligheter till människor i fattiga delar av världen som vi själva har. Och som vill vara drivande i det europeiska samarbetet.

Nu väntar ett lagarbete där hela Centerpartiet måste tas till vara – från den mångårige medlemmen i en småort någonstans i Sverige, till den nyvärvade medlemmen i storstadens innerstad. Från den pragmatiska kommunpolitikern till den ideologiskt drivna högskolestudenten. Från den som tillhör partiets ideologiska huvudfåra till den som banar väg och går före liksom den som intar en ideologisk flankposition.

Det skulle vara andra partiers önskedröm om Centerpartiet återgick till att huvudsakligen bli ett landsbygdsparti, eller till att främst bli ett parti för starka individualister i storstaden. Men vår kraft och möjlighet att växa ligger nu, liksom tidigare, i spänningsfältet däremellan. Vår bästa energi föds när vi hämtar inspirationen från både jorden och orden, från både hembygdsälskare och kosmopoliter. En ny partiledares viktigaste uppgift kommer att bli att leda det lag och den mångfald som berikar vårt parti och se till att alla talanger får komma till sin rätt.

Anna-Karin Hatt

it- och regionminister, partiledarkandidat i Centerpartiet

Fotnot: För 90 år sen startade två bröder i Slöinge, norr om Halmstad, en studiecirkel med namnet ”Fria tankars hem”. Det var en protest mot kyrkan som i praktiken styrde i byn och inte tillät ungdomar att hålla egna möten.

Källa: Studieförbundet Vuxenskolans hemsida

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.