Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 19:13 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/centern-star-for-en-varm-och-gron-socialliberalism/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Centern står för en varm och grön socialliberalism”

Anna-Karin Hatt.
Anna-Karin Hatt. Foto: Fredrik Persson / Scanpix
Centerpartiet har i decennier varit en central politisk kraft som bidragit i så gott som alla viktiga krislägen och utvecklingssprång. Vi har varit samarbetsingenjörer, idégivare, pådrivare, ansvarstagare – och lyckats få mer gehör för våra idéer än vad vårt väljarstöd motiverat. Kärnan i partiets idé är inte en rå och kall marknadsliberalism, utan en tydlig och frimodig, varm och grön socialliberalism. Centerpartiets nya öppenhet gäller framför allt politikens innehåll och om vi kan förtydliga några centrala idéer kan vi på nytt bli den starkaste kraften för förnyelse och utveckling i svensk politik, skriver it- och regionministern.

Just nu pågår en debatt om hur Centerpartiet bör utvecklas, och hur Alliansens framtidsagenda bör se ut. En av Centerpartiets slutsatser är att vi ska bli Sveriges mest öppna parti, och valberedningen har nu uppmanat de som vill kandidera till partistyrelsen att öppet berätta om det, vilket flera också gjort.

Också jag vill vara tydlig med att jag kandiderar till partistyrelsen. Som statsråd är jag en av de ledande personerna i Centerpartiet, och trivs bra med det. Men jag vill också gärna vara med och utveckla Centerpartiet idémässigt och organisatoriskt, som stämmovald ledamot i partistyrelsen.

Men Centerpartiets nya öppenhet bör inte bara gälla kring politikens former, utan framför allt dess innehåll. Som jag ser det finns det några centrala idéer som måste förtydligas, och som bör bära både Centerpartiet och Alliansen in i framtiden.

Centerpartiet är politikens entreprenörer, drivna av passion för enskilda människor och verkliga resultat. Vi har varit en central politisk kraft i decennier, och har bidragit i så gott som alla viktiga krislägen och utvecklingssprång. Vi har varit samarbetsingenjörer, idégivare, pådrivare, ansvarstagare – och lyckats få mer gehör för våra idéer än vad som motiverats av vårt väljarstöd.

Centerpartiets framtid är inte att överge den stolta historien, utan att tydliggöra sin själ och omsätta den i relevanta svar på de viktigaste utmaningarna i dag.

Kärnan i Centerpartiets idé är en stark tilltro till människans förmåga: att skapa, välja, fatta beslut. Att ta ansvar för oss själva, och att måna om varandra. Djupt rotat i insikten om att vi alla – som människor eller delar av Sverige – har våra ljusa stunder, och våra mörka.

Det är inte en rå och kall marknadsliberalism, utan en tydlig och frimodig, varm och grön socialliberalism. Som ger människan det utrymme hon behöver och kan ta, men också erbjuder en hand till stöd den dag kraften tryter. Den bygger på ett tydligt underifrånperspektiv. På omsorgen om varandra, och om den jord vi fått låna. På värderingar om entreprenörskap, solidaritet och global rättvisa.

Skrapar man på den förhärskande socialdemokratiska överideologin – med medborgaren som ett barn som behöver tas om hand av en stark stat, och missunnsamhet mot dem som lyckas – tror jag de flesta delar vår grundhållning.

De flesta vill ha solidaritet med dem som behöver stöd, men vill också att den egna ansträngningen ska löna sig. De flesta älskar storstadens puls, men vill samtidigt att mjölken i barnens dricksglas ska vara mjölkad i närheten. De flesta vill ha bilens frihet, men tycker att det som ökar koldioxidutsläppen ska kosta mer. De flesta tror på individens frihet, men månar samtidigt om vårt ansvar för varandra. De flesta betalar gärna skatt till det vi måste lösa gemensamt, men vill inte betala en hundralapp mer än vad som behövs för det.

Vår utmaning är att balansera de behoven, att frigöra den kraft som kan möjliggöra nya utvecklingssprång, och lägga grunden för ett bättre, framtida Sverige.

Jag ser åtta viktiga områden där Sverige måste förnyas, och som Centerpartiet borde ta på sig ledarskapet för:

1. Investera i framtidens tillväxt. Ansvar för sunda, stabila finanser kommer alltid att vara viktigt. Men vi måste också investera i det som bygger framtidens tillväxt; den digitala, kunskapsmässiga, fysiska och innovativa infrastrukturen. Bara så kan vi lägga grunden för framtida svenska framgångssagor.

2. Ingen ung utanför. Var fjärde lämnar grundskolan utan att ha fått godkänt i alla ämnen, var femte ung är arbetslös. Varje barn borde få se vuxna i sin närhet som har ett meningsfullt arbete. Att hembygden – vare sig den finns i Rosengård eller Ronneby – lever och utvecklas. Att den som lever i utsatthet möts av åtminstone en vuxen som ser de behov man har. Fack, arbetsgivare och politiker måste sluta skylla på varandra och öppna arbetsmarknaden för unga.

3. Makten tillbaka till den enskilde. Alla har potential att växa av egen kraft, och förmågor som borde tas till vara. I stället för att trilla mellan välfärdssystemens stuprör måste den som är sjuk, arbetslös eller blivit äldre få makt att råda över sitt eget liv och behandlas som en myndig medborgare. Alla som kan arbeta ska kunna arbeta hundra procent, utifrån sin förmåga.

4. Premiera de företagsamma. Vi måste bryta mönstret att en anställning ofta ses som ett självklart förstahandsval. Att satsa på de företagsamma är ett självändamål – i såväl privat som offentlig sektor. De företagsamma behövs för att få fler företag att vilja och våga växa, men också för att utveckla kvaliteten i den offentligt producerade välfärden.

5. Nyttja de digitala möjligheterna. Sverige ska vara världens mest framgångsrika digitala samhälle. Men då måste vi fullt ut nyttja it:s möjligheter – för mer kunskap i skolan, bättre vård och omsorg, lägre koldioxidutsläpp och ökat entreprenörskap. Med modern teknik bör vi utveckla en verklig köksbordsdemokrati, där fler kan vara med och påverka.

6. Låt hela Sverige få växa av egen kraft. Alla delar av landet kan växa, sida vid sida, på en och samma gång. Utmaningen är att göra mesta möjliga av vår egen förmåga, byggt på insikten om att landsbygden mår bra av att storstäderna växer, och att storstäderna mår bra om landsbygden får blomstra.

7. Välkomna olikheter. Snart är det inte tillväxtmöjligheterna i våra företag som begränsar, utan om de kan få tag på tillräckligt mycket kompetent arbetskraft. Då, om inte förr, duger det inte att det i genomsnitt ska ta sju år för en nyanländ att få jobb. Varje del av Sverige måste anstränga sig för att bli attraktiv för nyanlända, och släppa in dem som kommit hit eller är beredda att flytta till Sverige.

8. Låt utveckling lösa miljöproblemen. Årtionden av miljöomsorg och en förändringsvillig befolkning är basen för framtida exportsuccéer av svensk miljöteknik. Mycket av det världen efterfrågar finns i våra skogar, på våra åkrar, i vind och vatten och i sunda livsmedel. Ett starkt svenskt miljöengagemang ska bygga på tilltro till utvecklingens möjligheter att lösa svåra problem.

Tar vi vara på varje människas förmåga, och låter företagsamheten och uppfinningsrikedomen blomstra, kan Sverige bli lika framgångsrikt som när vi utvecklades som bäst på 1900-talet. Men friare, grönare och med större mångfald än då. Och om Centerpartiet har en tydlig vision för det kan vi på nytt bli den starkaste kraften för förnyelse och utveckling i svensk politik.

Anna-Karin Hatt (C)
it- och regionminister

Anna-Karin Hatt

It- och regionminister Anna-Karin Hatt är född 1972 i Småland. Mellan 2006 och 2010 var hon stabschef för Centerpartiets samordningskansli i Statsrådsberedningen. Hon har dessförinnan bland annat varit vd för Didaktus Skolor och Didaktus Hälso- och Sjukvårdsutbildningar, vice vd för PR-byrån Kind & Partners, talskrivare åt Centerns partiledning, ledamot av Centerns ungdomsförbunds verkställande utskott och ledarskribent i Södermanlands Nyheter och Hallands Nyheter.

Källa: regeringen

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.