Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-04 13:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/centerns-nya-nyliberalism-ar-en-fara-for-alliansen/

DN DEBATT

DN Debatt. "Centerns nya nyliberalism är en fara för Alliansen"

Fp:s partisekreterare: Centerpartiets utveckling har gjort att nya konfliktytor har skapats mellan centern och folkpartiet som kan leda till problem för fyrpartisamarbetet. Även om Maud Olofsson gärna använder benämningen socialliberal är det snarare en nyliberal utveckling vi ser i centerpartiet. Ledande företrädare talar om platt skatt och förespråkar mycket stora skattesänkningar. Förslag reses om marknadshyror och centern är en skarp kritiker av svensk arbetsrätt. Man tycks också vilja avskaffa principen om inkomstbortfall i socialförsäkringarna och talar i stället om grundtrygghet, vilket skulle drabba de svagaste. Om centerpartiet i alltför hög grad anammar det nyliberala tankegods som moderaterna lämnat bakom sig finns en risk för att fyrpartialliansens förtroende som helhet skulle skadas, skriver folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag. Då riskerar centerpartiet att beskyllas för att vara Alliansens högerspöke.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis fram till september!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.