Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Chefläkaren ljuger om att sommarvården är säker”

Skarp reaktion. Stockholmarna kan räkna med en trygg vård i sommar, påstår chefläkaren Anna Nergårdh. Hur understår hon sig? Vad är säker vård: Att inte bli svårt skadad eller dö? Vi skäms över den vård vi ofta tvingas bedriva. Och vi säger nej tack till kränkande bonus, skriver Strategigruppen för barnmorskeupproret.

Vi barnmorskor har tappat tålamodet. Vem tar ansvar? Vi har larmat om och om igen. Informerat på samtliga nivåer. I förra veckans DN får vi ta del av Anna Nergårdhs svar på frågan ”Vågar du lova stockholmarna en trygg och säker vård?”. Svaret från Stockholms chefläkare är: ”Den kommer att vara säker och människor kommer att få den vård de behöver.”

Det är lögn! Vad är säker vård? Att inte bli svårt skadad eller dö? Vi skäms över den vård vi allför ofta tvingas bedriva. Om den inte blev undermålig eller rent av skadlig, så var det för att vi slog knut på oss själva.

Hur ska situationen hanteras när ansvariga politiker och verksamheter är så präglade av en normaliseringsprocess att de inte längre kan se klart på verkligheten kring vården vi bedriver? När New public management får styra. Hur ska våra klinikledningar kunna lösa situationen utan vare sig lokaler, personal eller ekonomiska incitament?

En barnmorska rapporterar: ”Ännu en dag i krigssjukvårdens tecken. Vilka ska prioriteras? På några timmar föder 10 kvinnor barn och telefonen går varm. Försöker övertala en kvinna att stanna hemma lite till. Mina råd för hur hon kan lindra räcker inte längre. Hon får till slut en plats i Södertälje.”

En annan barnmorska vittnar om en helt vanlig natt då hon tillsammans med en undersköterska ansvarar för 15 nyblivna mammor och lika många barn, en full mottagning för gravida och två telefoner ringande i fickan. Ibland fungerar det. Ofta inte och patienter drabbas. På morgonen lämnar hon sitt arbetspass, uppgiven och med en oerhörd samvetsstress.

Så ser vår fina förlossningsvård ut sedan lång tid tillbaka. Det gäller inte längre endast vår och sommar. Det är vardag. Vi har under våren lämnat vittnesuppgifter som dessa till ansvariga politiker och vår chefläkare Anna Nergårdh. Hur understår du dig att påstå att vården vi bedriver är säker?

Nu finns det plötsligt lite pengar: de så kallade bonusar vi får för att avstå vår semester. Låt oss en gång för alla kalla det vid dess rätta namn. Det är ingen bonus. Det är en kränkande låg ersättning för att köpa vår fritid. Det är för sent! Vi har skrikit högt sedan i februari. Vi är trötta, slitna och i stort behov av semester.

Vi har tagit vårt professionella ansvar och rapporterat att vården vi bedriver vare sig är god eller säker. Sjukhusledningarna lägger nu pannan i djupa veck och säger att läget är besvärligt. Sen tar de ledigt, delegerar ner ansvaret och hoppas på de så kallade bonusarnas kraft.

Vi säger nej tack, och det saknas barnmorskor på hundratals pass under sommaren. För allmän information kommer erfarna barnmorskor som går på semester att ersättas av helt nyexaminerade barnmorskor. De behöver stöd i sin nya yrkesroll och tid för reflektion. Om inte vi klarar situationen, hur ska då de göra det?

Från ansvarigt håll hör vi att det inte finns tillräckligt med barnmorskor. Tja, om man erbjuder vuxna människor med barn och huslån att slita ut sig under ett sommarvikariat, gå ner i lön, vara utan semester och sedan få sluta i september, så resulterar det i att det blir ”barnmorskebrist”. Det måste naturligtvis erbjudas hyfsade villkor för att få och behålla personal.

Vad händer om vi stänger förlossningsdörren och säger sorry! Vi kan inte längre ge säker vård. När vi hoppar av ”duktighetståget” och faktiskt tar ansvar till skillnad från våra klinikledningar?

Vi står inför ett paradigmskifte. Vi måste börja se på vården av de födande med andra ögon. Vi kommer inte längre att acceptera en förlossningsvård som strider mot evidens och beprövad erfarenhet.

Stockholm är på väg in i en akut brist på barnmorskor. Pensionsavgångar och den demografiska utvecklingen bidrar. Ni måste vårda oss så att vi orkar stanna kvar. Ge oss förutsättningar att bedriva trygg och säker vård. Nu!

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.