Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-03 12:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/civilkurage-kravs-for-att-stoppa-politisk-klafingrighet/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Civilkurage krävs för att stoppa politisk klåfingrighet”

Den ledamot som accepterar den kortade mandatperioden bidrar till undergrävandet av den högre utbildningens autonomi, och politiseringen av densamma, skriver artikelförfattaren.
Foto: Emil Langvad/TT

DN DEBATT 4/5.

Regeringen har plötsligt halverat tillförordningstiden för styrelseledamöter vid universitet och högskolor, med billiga svepskäl om säkerhet. De som utnämnts tillhör landets ekonomiska, kulturella och politiska elit. Nu är det upp till bevis. Den som värnar den akademiska friheten måste meddela regeringen att de inte längre står till förfogande, skriver seniorprofessor Bo Rothstein.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.