Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Dags att även Folkpartiet säger ja till Palestina”

De palestinier som kämpar för demokrati och en fungerande rättsstat förtjänar ett starkt stöd. Vi tillhör dem i Folkpartiet som vill ha en uppgradering av Palestinas status i FN och en självständig palestinsk stat, skriver fem riksdagsledamöter (FP).

Folkpartiet vill se en demokratisk stabil framtida palestinsk stat som kan leva sida vid sida med Israel i fred, med Jerusalem som delad huvudstad. Vi tillhör dem som anser att Folkpartiets nuvarande tolkning av visionen om denna tvåstatslösning är för ensidig. Vi välkomnar Centerpartiets ställning i frågan (DN Debatt 15/1) och vill tillföra några argument till debatten.

Bill Clinton uttryckte nyligen att dagens palestinska ledning är den bästa motpart Israel kan få. Skälet är att president Abbas i dag accepterar de flesta av de villkor för fred som hans företrädare avböjt. Han tog stora risker gentemot den egna oppositionen när han mötte Israel för samtal i Jordanien, ett möte som sägs ha gett vissa positiva resultat.

Det är mot bakgrund av Palestinas konstanta underläge, försvagat av splittringen mellan Fatah och Hamas, av ockupation, blockad och fattigdom som Abbas valt att vända sig till FN. Det är precis det som världssamfundet är till för. När Palestina nu ansökt om självständighet bör internationella samfundet ge samma positiva svar som en gång gavs Israel. Utan att skönmåla den palestinska ledningen bör deras ansträngningar för statsbyggande få det erkännande de förtjänar. En uppgradering av Palestinas status i FN skulle ge Abbas vind i seglen och ge honom ett starkare mandat att fullfölja förhandlingar med Israel och ingå de oundvikliga kompromisser det kommer att innebära.

Tillsammans med den israeliska bosättningspolitiken är Hamas är ett av de största hindren för en fredlig lösning på konflikten. Men det räcker inte att sitta med armarna i kors och klaga. Då fastnar vi i status quo. Det innebär dock inte att vi accepterar de terrorhandlingar som sker utan tar med kraft avstånd från dessa. Vi vill stärka de konstruktiva och modererade palestinska krafterna med Abbas i spetsen. Genom att stödja dessa demokratiska krafter belönar vi och omvärlden Palestina för det arbetet de gör för att åstadkomma fred. Och ett första steg på den vägen vore att rösta ja till deras FN-ansökan.

Vi liberaler har en tradition av att bistå demokratirörelser, tidigare i det ockuperade Baltikum och i Östeuropa, i dag på Kuba och i Vitryssland. De palestinier som kämpar för demokrati och en fungerande rättsstat förtjänar ett starkt stöd från Folkpartiet.

Anita Brodén, riksdagsledamot (FP)

Jan Ertsborn, riksdagsledamot (FP)

Roger Haddad, riksdagsledamot (FP)

Lars Tysklind, riksdagsledamot (FP)

Christer Winbäck, riksdagsledamot (FP)

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.