Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-05 21:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/dags-att-gora-upp-med-sveriges-koloniala-forflutna/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Dags att göra upp med Sveriges koloniala förflutna”

Flera brännande urfolksfrågor som delvis rör vid handfasta intressekonflikter i kyrka och samhälle väntar ännu på svar. Den nyss av staten överklagade Girjasdomen är bara ett exempel, skriver artikelförfattarna. Bilden från Sarek.
Foto: Anette Nantell

Inrätta sanningskommission. Statens kränkningar har haft stora konsekvenser för det samiska folket och enskilda samer. Det räcker inte med en statlig utredning med direktiv från regeringen. Det behövs en sannings- och försoningskommission som samerna är med och utformar uppdraget till, skriver Antje Jackelén och Sylvia Sparrock.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.