”Dags att kriminalisera svenskars sexköp utomlands” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Dags att kriminalisera svenskars sexköp utomlands”

I morgon är det den Internationella dagen mot våld mot kvinnor. Det är hög tid att svenska medborgare inte längre lagligt kan medverka till den globala människohandel som ligger bakom att 1,2 miljoner kvinnor och barn köps och säljs varje år, skriver artikelförfattarna.
I morgon är det den Internationella dagen mot våld mot kvinnor. Det är hög tid att svenska medborgare inte längre lagligt kan medverka till den globala människohandel som ligger bakom att 1,2 miljoner kvinnor och barn köps och säljs varje år, skriver artikelförfattarna. Foto: Andrew Aitchison / Alamy

Minska efterfrågan. Sexköpslagen har inneburit stora framsteg i arbetet mot prostitution och människohandel i Sverige. Nu är det dags för Sverige att värna om kvinnor i prostitution och människohandelsoffer i hela världen. Vi bör följa Norges exempel att kriminalisera medborgares sexköp utomlands, skriver representanter för tre kvinnoförbund i alliansen.

Av regeringspartierna är Kristdemokraterna hittills det enda partiet som motionerat om kriminalisering av sexköp utomlands (sedan 2009). Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet har också motionerat i frågan. Nu ställer sig Centerkvinnorna, Kristdemokratiska kvinnoförbundet och Liberala kvinnor bakom kravet om kriminalisering av svenska medborgares sexköp utomlands.

Det är hög tid att svenska medborgare inte längre lagligt kan medverka till den globala människohandel som ligger bakom att 1,2 miljoner kvinnor och barn köps och säljs varje år. Det är också dags att sluta acceptera det omfattande våld som förekommer mot kvinnor i så kallad frivillig prostitution. Det enda sättet att minska utnyttjandet av kvinnor i prostitution, människohandel och sexslaveri är att arbeta mot efterfrågan – det vill säga att kriminalisera köparna som skapar utbudet.

Att å ena sidan ha en lagstiftning som kriminaliserar sexköp nationellt, och sedan se åt andra hållet när svenska medborgare i stället reser utomlands för att köpa sex av ännu mer utsatta kvinnor är hyckleri och dubbelmoral. Både kvinnor som blir sålda till människohandel och de som säljer sig själva i ”frivillig” prostitution är i stort sett alltid marginaliserade och fattiga kvinnor, utan alternativ till annan försörjning.

Ökad globalisering och turism medför nya utmaningar när sexhandeln alltmer överskrider nationella gränser. Med globaliseringen följer också ökade krav på medborgares beteenden över gränser. Att exportera sexköpen utomlands där kvinnor är ännu mer utsatta är inte acceptabelt. Här måste Sverige sätta en tydlig markering.

Det vanligaste argumentet mot kriminalisering av sexköp utomlands är den så kallade dubbla straffbarheten, det vill säga kravet på att en handling som begås i ett annat land måste vara brottslig både där och i Sverige för att någon ska kunna fällas. Dock kan sedan 2005 svenskar dömas för sexualbrott mot barn i utlandet, men inte de som köper sexuella tjänster av vuxna prostituerade. Man kan också bli dömd för grova våldsbrott samt ekonomiska brott över gränserna. Uppenbarligen ser Sverige på ekonomiska brott som mer allvarliga brott än utnyttjande av en maktobalans och köp av fattiga kvinnors kroppar.

Centerkvinnorna, Kristdemokratiska kvinno­förbundet och Liberala kvinnor framhåller att Sverige inte längre kan gömma sig bakom argumentet om dubbel straffbarhet. Det är en fråga om prioriteringar och politisk vilja.

Självklart ska barn skyddas mot sexköp, men varför kan Sverige se det kritiska behovet av att skydda en 17 ½ -åring med internationella samarbeten samtidigt som en 18 ½-åring inte ska ha några rättigheter? Att köpa henne är plötsligt inte ett våldsövergrepp, inte ens om hon är utsatt för människohandel, i vilket fall hon inte bara utsätts för övergrepp, utan även om upprepade våldtäkter utan möjlighet att förändra sin situation. Är inte det en form av brott mot mänskliga rättigheter?

Det är Sveriges ansvar att följa Norge i en progressiv lagstiftning som banar vägen för fler länder. Endast så kan den ofattbart grymma människohandeln minska, och endast så kan vi få ett slut på det våld som dagligen sker mot prostituerade kvinnor världen över, även på lagliga bordeller – med lagens välsignelse.

Nu uppmanar vi regeringen att följa Norges exempel, och ställa sig bakom Kristdemokratiska kvinnoförbundet, Centerkvinnorna och Folkpartiets Liberala kvinnor för att kräva kriminalisering av svenska medborgares sexköp – även utomlands.

Nästa steg är för Sverige att slopa kravet på dubbel straffbarhet, så att svenskar kan dömas i Sverige för sexköp utomlands. Att utnyttja kvinnors maktobalans, utsatthet och fattigdom är lika förkastligt var det än sker, och sexbrott och prostitution kan inte separeras från människo­handel. Det är dags att regeringen tar denna fråga på allvar. Sverige kan bättre.

Maria Fälth, Kristdemokratiska kvinnoförbundet

Gunilla Hjelm, Centerkvinnorna

Anna Steele, Liberala kvinnor

I korthet.Sexköpslagen

• Lagen om förbud mot köp av sexuella tjänster (1998:408) kallas i vardagligt tal för sexköpslagen och trädde i kraft den 1 januari 1999.

• När lagen infördes antogs den ha en ­avskräckande effekt på sexköparna.

• Den 2 juni 2010 presenterades betänkandet Förbud mot köp av sexuell tjänst, som var en utvärdering av de första tio åren med sexköpslagen.

• Utvärderingen visade att förbudet mot köp av sexuell tjänst haft avsedd effekt och bidragit till att förebygga prostitution och människohandel för sexuella ändamål.

• Den 1 juli 2011 höjdes straffmaximum för köp av sexuell tjänst från fängelse i sex månader till fängelse i ett år.

Källa: regeringen.se.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.