Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Dags diskutera vapen med sportskyttarna och jägarna”

Det är förvånande att en kommissarie vid Rikspolisstyrelsen tycks mena att det är de legala vapnen som är det stora problemet, skiver ledarna för tre jakt- och skytteförbund.

Regeringens nya förslag till skärpningar av vapenlagstiftningen är i många stycken bra. Det lägger stor tyngd vid straffskärpningar för vapenbrott, i syfte att bekämpa det akuta problem som uppstått i svenska storstadsområden med exempelvis gängrelaterade skjutningar med illegala vapen. Denna inställning delas i dag av de flesta politiska partier.

Inom jägar- och skytterörelsen har vi välkomnat detta, eftersom vi alltid hävdat att det är de illegala vapnen som används av kriminella som lagstiftningen borde rikta in sig mot.

Därför är det förvånande att en kommissarie vid Rikspolisstyrelsen förefaller mena att det är just legala vapen som ägs av laglydiga vapeninnehavare som är det stora problemet. Denne befattningshavare gör visserligen gällande både att vapen i sig är ofarliga – det krävs någon som missbrukar dem för att de ska bli farliga – och att polisen inte har någon ambition att försvåra jägares och tävlingsskyttars verksamhet. Men samtidigt antyder han dels att den totala mängden vapen i samhället bör reduceras, och dels att en ökad kontroll av legalt vapeninnehav minskar antalet illegala vapen i samhället.

Vi frågar oss om rikspolischefen delar dessa uppfattningar. Rikspolisstyrelsen har inte i uppdrag att minska den totala mängden vapen i samhället. Rikspolisstyrelsen och övriga rättsvårdande myndigheter har däremot i uppdrag att minska de illegala vapnen i samhället; det är dessa som används vid skjutningarna i våra förorter. Rikspolisstyrelsens fokus på legala vapen kommer inte att leda till att den illegala vapenanvändningen minskar. Däremot riskerar det att leda till exceptionellt stora besvär för legala vapenägare som skyttar och jägare. Inom vissa polismyndigheter – särskilt Västra Götaland – har enskilda högre befattningshavare öppet vidgått att de vill använda vapenlagstiftningen för att minska antalet legala vapen. Detta har lett till omtolkningar av lag och försök att skärpa praxis, något som i sin tur inneburit extrema handläggningstider – uppemot ett år – för vapenlicenser etc. Dessa åtgärder drabbar bara legala vapeninnehavare och inte alls de kriminella som aldrig bryr sig om att söka licens för sina illegala vapen.

Det finns däremot andra vapenfrågor att arbeta vidare med, som handläggningstiderna, och vi föreslår därför att det tillsätts ett diskussionsforum med representanter för myndigheter och intresseorganisationer i syfte att föra en konstruktiv dialog.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.