Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 18:27 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/dags-for-investeringar-i-hostens-budgetforslag/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Dags för investeringar i höstens budgetförslag”

Bostäder och infrastruktur. En ökad oro över hur Sverige ska klara jobben, skolan, bostäderna och infrastrukturen gör att det nu är hög tid för nya strategiska investeringar. Regeringen måste tänka om och satsa för framtiden, skriver Magdalena Andersson (S), ekonomisk-politisk talesperson.

Sverige är ett av världens bästa länder att leva i. Svensk ekonomi är underliggande stark och hittills har vi klarat oss jämförelsevis lindrigt undan krisen i Europa. Många års investeringar och hushållning med statens finanser har lagt en stabil grund för att hantera såväl strukturomvandling som konjunktursvängningar.

Men nu syns emellertid allt fler tecken på att Sverige är på väg åt fel håll. Oron för framtiden växer. Kommer jobben att räcka till? Kommer vi att klara av att ha en välfärd med hög kvalitet? Kommer också mina barn och barnbarn att kunna ha det bra? Arbetslösheten är över åtta procent. Antalet långtidsarbetslösa har nära tredubblats sedan 2007 och ungdomsarbetslösheten är högre än i nästan alla jämförbara länder. Sveriges position som kunskapsnation är hotad. Kunskapsresultaten i grundskolan har fallit sex år i rad och antalet högskoleplatser har reducerats med 16.000 bara de senaste två åren.

Ett viktigt skäl till de växande problemen är att Sverige i dag inte investerar i framtiden på det sätt som vi tidigare gjort. Detta är till stor del en följd av politiska prioriteringar. Sänkta skatter har fått gå först. Skatterna har under de senaste åren sänkts med 120 miljarder kronor.

Ett bokslut över regeringens ekonomiska propositioner sedan valet 2006 visar att det går nästan tre skattesänkarkronor på varje föreslagen krona i investeringar. Detta sker inte utan konsekvenser, på kort och på lång sikt. I dag i form av sjunkande skolresultat och i att en hel ungdomsgeneration har svårt att ta klivet ut i vuxenlivet. I morgon kommer effekterna i form av försvagad konkurrenskraft och växande problem att finansiera välfärden.

Mycket talar för att Sverige nu står inför ett avgörande vägval. I höst lägger regeringen sin sista budget för den här mandatperioden. Det är en viktig budget. Kommer regeringen att fortsätta låta stora och ofinansierade skattesänkningar gå före investeringar i det som bygger Sverige starkt för framtiden? Vi socialdemokrater menar att det nu är dags att tänka om.

I höstens budgetmotion bör regeringen återkomma med en tydlig omorientering av den ekonomiska politiken. De strategiska investeringarna måste öka. Regeringen bör presentera ett brett investeringspaket – i syfte att skapa jobb och stärka Sveriges framtidsutsikter.

Jag ser främst tre områden som måste prioriteras i höst:

• Fler jobb måste sättas först. Vårt mål är att mellan 2014 och 2020 öka antalet personer som arbetar och antalet arbetade timmar i ekonomin så mycket att Sverige når lägst arbetslöshet i EU. Då måste alla politikområden bidra till att sätta jobben först. Vi föreslår att en statlig investeringsplan ska tas fram och redovisas för samma period som utgiftstaken fastställs.

Samtidigt som över 400.000 människor är arbetslösa har företagen svårt att hitta rätt kompetens. Här behövs det tydliga investeringar i bristyrkesutbildning och matchning så att lediga jobb och arbetslösa kan mötas. I dag råder i praktiken ett aktivitetsförbud för unga på arbetsförmedlingen. Det är oacceptabelt. Ungdomar ska plugga eller jobba – inte vara långtidsarbetslösa. Ingen ung människa ska kunna vara arbetslös mer än 90 dagar. Sedan väntar jobb eller utbildning. Den som inte tar detta erbjudande ska inte få någon ersättning. Genom ökade skyldigheter och rättigheter stärker vi framtidstron hos Sveriges unga.

Just nu betalar Sverige dyrt för att sysselsätta långtidsarbetslösa i Fas 3 – med sysslor som ingen efterfrågar. Det är ett slöseri. Allt fler fastnar långtidsarbetslöshet. Samtidigt ser vi stora behov av avlastning i välfärden.

Återkommande rapporter berättar att städningen är otillräcklig på våra sjukhus, ibland så dålig att folk blir sjukare, att våra gamla blir sängliggande för länge och inte får komma ut som de önskar. Många anställda berättar att det finns gott om enklare arbetsuppgifter som behöver utföras – som inte blir utförda för att tiden inte räcker till.

När verkligheten går åt fel håll är det upp till varje ansvarsfull politiker att agera. Vi vill införa extratjänster i välfärden – riktiga jobb med riktig lön där den som arbetar får göra riktig nytta.

• Utvecklingen i skolan måste brytas. Att stärka kunskapsresultaten är den viktigaste insatsen för att säkra Sveriges långsiktiga tillväxtförutsättningar. Vi vill se till att barnen går i mindre klasser till och med lågstadiet så att de kan lära sig mer. Vi har föreslagit insatser för att klasserna ska kunna minska med upp till fem elever.

En gymnasieutbildning blir allt viktigare för att klara sig på arbetsmarknaden. De arbetslösa unga som inte har avslutat gymnasiet ska göra det. Det är vårt utbildningskontrakt. Dessutom vill vi att gymnasieskolan görs obligatorisk upp till 18 års ålder genom att den nuvarande skolplikten förlängs.

Fler än någonsin söker sig till universitet och högskolor. Antalet högkvalitativa utbildningsplatser på universitet och högskolor måste därför öka.

• Tydliga investeringar i infrastruktur och bostäder. För att kunna arbeta behöver man kunna ta sig till jobbet – och ibland flytta dit där jobben finns. Men när investeringarna halkar efter skapas hinder för människor att arbetspendla och flytta. Det skadar svensk ekonomi.

Flera studier har på senaste tiden visat hur problemen på svensk bostadsmarknad skapar hinder för tillväxt och sysselsättning. Bostadsbyggandet är på rekordlåg nivå. Här måste Sverige ta initiativ. Vi socialdemokrater föreslår att man in ett första steg bjuder in alla relevanta aktörer till att diskutera en byggpakt för att få fart på byggandet. Vi avser att i höstens budgetmotion återkomma med konkreta förslag för ökade investeringar i infrastruktur och byggande.

För mig är valet tydligt: Sverige behöver investera för att sätta jobben först. Vi menar allvar med att ta oss an de utmaningar som ligger framför Sverige de kommande åren. Därför är Socialdemokraterna framtidspartiet i svensk politik.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.