Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Dags för nya moderaterna att släppa borgarstämpeln”

Dags för Moderaterna att gå ett steg vidare och göra upp med epitetet borgerlig, skriver Erik Bengtzboe, Mufs förbundsordförande.
Dags för Moderaterna att gå ett steg vidare och göra upp med epitetet borgerlig, skriver Erik Bengtzboe, Mufs förbundsordförande. Foto: Fredrik Persson / Scanpix
Fortsatt förnyelse. I dag diskuteras politik kring köksborden, på jobbet och på fotbolls­träningen, och inte under kristallkronorna eller i Riddarhuset. Identiteten och epiteten borgerlig har för länge sedan spelat ut sin roll, skriver Erik Bengtzboe, förbundsord­förande i Muf. Vi ska aldrig ställa föreställningar och traditioner före våra idéer.

När Nya moderaterna lanserades av Fredrik Reinfeldt 2005 förändrades det svenska politiska landskapet för alltid. År 2007 var budskapet att vi skulle förändra oss eller dö, han berättade även att om vi möter någon som inte känner igen sitt gamla parti skulle vi tacka honom.

Förnyelsen som har skett inom Nya moderaterna är på riktigt och många fler människor känner nu igen sig i vår politik. Vi har blivit mer verklighetsnära, välkomnande och öppna inom partiet och vi måste fortsätta på den vägen. Om vi verkligen ska kalla oss för Nya moderaterna får vi aldrig sluta ompröva oss och koncentrera oss på framtiden.

Om Nya moderaterna vill undvika att bli makthungriga måste idéerna få ställas i cent­rum och identitetsmarkörerna ställas åt sidan.

I dag diskuteras politik kring köksborden, på jobbet och på fotbollsträningen, och inte under kristallkronorna eller i Riddarhuset. Identiteten och epiteten borgerlig har för länge sedan spelat ut sin roll.

Den klassiska borgerligheten försvann för många år sedan, numera är det drömmande och tillbakablickande ledarskribenter, tankesmedjor och före detta liberala magasin som kallar sig borgerliga. Begreppet borgerlig är inte längre främst något som samlar företrädare för alliansens partier och våra idéer, utan utgör i stället en mur mot dem utanför.

Att vara borgerlig eller borgerlighet som koncept handlar om en identitet och har nödvändigtvis inte en politisk koppling. Vi ska ta vår utgångspunkt i liberala och konservativa tankar, idéer och influenser. Det som binder borgerligheten samman är förlegade strider som man drömmer sig tillbaka till och som fungerar som identitetsmarkörer i stället för politiska idéer.

Att vilja stanna genom att fördröja samhällsutvecklingen och drömma tillbaka om ett gyllene 1900-tal är en konserverande tanke som bäst och mest bärs upp av Socialdemokraterna.

Vi ska aldrig ställa föreställningar och traditioner före våra idéer. De gamla orden för att beskriva verkligheten går inte alla att använda i dagens samhälle – orden borgerlig och arbetare har spelat ut sin roll. I dag är kanske alla som jobbar arbetare och borgerligheten finns knappt kvar; kristallkronorna, pärlhalsbanden och sjurättersmiddagarna har aldrig varit en verklighet som jag känner igen mig i.

Jag är lika lite borgare som Socialdemokraterna är arbetare.

Att stanna upp, känna efter var vinden blåser och sedan följa med strömmen och bli populister är aldrig något som Moderata ungdomsförbundet kan tillåta eller acceptera. När en regering börjar blicka bakåt i stället för framåt får regeringen maktångest och ser genomförda reformer som det uppnådda målet och inte de kommande.

Nya moderaterna får aldrig fastna i den socialdemokratiska makthungerfällan, den som stannar upp alla idéer och trycker ned nytänkande. Att som regering ha som främsta mål att behålla makten är aldrig acceptabelt och leder sakta men säkert till sin egen död.

Gamla moderaternas valnederlag 2002 är inte så långt borta att det är bortglömt, inte heller Socialdemokraternas höga opinionssiffror. 2000-talets första årtionde vittnar om vad som händer med partier som stannar upp i utvecklingen och slutar anpassa sig efter verkligheten – som inte fortsätter sätta sina idéer i centrum och drömma om ett bättre framtida Sverige.

Politik får aldrig hindras av identitet och attribut får aldrig vara viktigare än idéer. När ledarskribenter tillsammans med politiker skriker efter borgerlig idédebatt binder de sig fast vid en identitetsmarkering som förhindrar våra politiska idéer att utvecklas.

Ungas längtan efter ett liberalare samhälle är starkt. Vi drömmer om självbestämmande och frihet, men hindrena ser på sätt och vis annorlunda ut än vad de gjorde förr. Vägen till makten över en själv går för många genom en bra utbildning, ett jobb och en inkomst.

I dag handlar frågan om hur länge vi får vänta utanför arbetsmarknaden innan vi får ta vår plats. Vi som är unga i dagens samhälle känner inte igenom oss i dagens borgerliga verklighet som vissa desperat försöker beskriva.

Samhällsproblem som vi unga möter i vår vardag är stora och många. Ungdomsarbetslösheten är det absolut största. Därtill är det näst intill omöjligt att finna en bostad för jobb eller studier. Skolor som inte levererar den kunskap som vi borde kunna förvänta oss och att vi ständigt känner oss mer övervakade för varje proposition som kommer från justitie­departementet.

Utsläppen ökar, övergödningen ökar och fiskantalet minskar. Vi mår allt sämre i en värld där vi har det allt bättre. Det är väldigt stora utmaningar vi står inför som Nya moderaterna måste adressera.

Ingen livsstil, ingen bakgrund och ingen yta får stå i vägen för ett friare, öppnare och tolerantare Sverige. Alla människor ska kunna känna att de är välkomna, kan påverka och blir lyssnade på när man tar steget att intressera sig för Moderata ungdomsförbundet och Nya moderaterna.

Våra lösningar på samhällsproblemen ska hämtas ur de liberala och konservativa idétraditionerna. Även om dessa idéer grundlades för väldigt länge sedan har de fortfarande svar på dagens samhällsutmaningar. Friheten att själv fatta sina egna beslut bland en mångfald av valmöjligheter är något vi ska fortsätta kämpa för, oavsett regering, på grund av att vi tror att personerna är bättre och mer lämpade att fatta beslut än politiker i ett mötesrum långt bort från människors verklighet.

De liberala och konservativa idéerna som vår ideologiska grund vilar på är för oss en tradition och ett arv vi ska vårda.

Att beteckna sig som borgerlig har blivit en identitetsmarkör som hindrar utvecklingen av våra liberala och konservativa idéer. Ordet borgerlighet har tappat sin ursprungliga innebörd och har fått en ny.

Jag är inte del av den borgerliga kvarlevan från mitten av förra århundradet, utan jag är en del av Nya moderaterna som ständigt förnyar sig för att göra våra idéer rättvisa och se dagens och morgondagens samhällsutmaningar och lösningar på dessa.

Jag känner mig mer hemma vid köksbordet än under den borgerliga kristallkronan. Därför vägrar jag att kalla mig borgerlig.

 

Erik Bengtzboe, förbundsordförande Muf

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.