Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-19 22:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/dags-for-politikerna-att-komma-narmare-verkligheten/

DN Debatt

DN Debatt. ”Dags för politikerna att komma närmare verkligheten”

Från it-kris vid den statliga Transportstyrelsen till en regeringskris. Det är dags att ifrågasätta den svenska förvaltningsmodellen, skriver artikelförfattarna. På bilden: Säpochef Anders Thornberg, statsminister Stefan Löfven (S) och Jonas Bjelfvenstam, nytillträdd generaldirektör för Transportstyrelsen.
Från it-kris vid den statliga Transportstyrelsen till en regeringskris. Det är dags att ifrågasätta den svenska förvaltningsmodellen, skriver artikelförfattarna. På bilden: Säpochef Anders Thornberg, statsminister Stefan Löfven (S) och Jonas Bjelfvenstam, nytillträdd generaldirektör för Transportstyrelsen. Foto: Lisa Mattisson

Krisen på Transportstyrelsen som nu lett till en regeringskris aktualiserar en rad frågor om den svenska förvaltningsmodellen. Var går gränsen för myndigheternas oberoende? Behöver regeringen styra mera? Är tjänstemännens makt i Regeringskansliet för stor? Kanske är det dags att modernisera modellen, skriver statsvetarna Torbjörn Larsson och Marja Lemne.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in