Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 18:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/dags-for-riksdagen-att-ta-tag-i-problemen-med-grundlagarna/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Dags för riksdagen att ta tag i problemen med grundlagarna”

Under hösten ska nu riksdagen på nytt rösta om ny statsminister och därefter om ny budget, varvid olika regler gäller för de båda omröstningarna, skriver Joakim Nergelius.
Foto: Magnus Hallgren

DN DEBATT 14/9.

Joakim Nergelius, professor i rätts­vetenskap: Snäva partitaktiska hänsyn tycks övertrumfa vikten av långsiktigt hållbara regler.

År 2018 var missnöjet med reglerna för regeringsbildning uttalat från partiföreträdare, talmän och debattörer. Trots det är riksdagspartierna nu passiva. Det måste ses som ett underbetyg åt deras intresse och engagemang för grundlagsreglerna.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.