Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Dags kräva märkning av alla bosättarprodukter”

Foto: Sebastian Scheiner / AP

Ursprunget döljs. Det finns bara ett sätt att få Israel att ändra sin bosättarpolitik och det är att sätta press på bosättarekonomin. Tydlig märkning av varor som producerats på ockuperade områden skulle vara ett första steg i rätt riktning. Sverige och EU måste agera, skriver företrädare för Judar för Israelisk-Palestinsk Fred, JIPF.

Regeringen Netanyahus bosättarpolitik på den ockuperade Västbanken håller på att omöjliggöra en tvåstatslösning och öppna för en israelisk stat mellan Jordanfloden och Medelhavet, befolkningsmässigt dominerad av palestinier som andra klassens medborgare.

Vi som arbetar inom föreningen Judar för Israelisk-Palestinsk Fred (JIPF) ser med stor oro hur Israel driver allt längre bort från en tvåstatslösning samtidigt som dess internationella isolering ökar.

De israeliska bosättningarna på den ockuperade Västbanken är, enligt internationell rätt, olagliga och utgör det största hindret för fred. Därför har EU nu beslutat om ett nytt samarbetsdirektiv med Israel som uttryckligen skiljer mellan Israel och bosättningarna, men som tyvärr undantar handeln med produkter. Vi tycker att det är dags att sätta större press på bosättarekonomin.

EU är Israels största enskilda exportmarknad (20 procent av Israels totala export). Det ger EU en möjlighet att använda sig av handelspolitiska åtgärder för att förmå Israel att följa folkrätten.

Konsumenter som vill göra ett moraliskt val och inte stödja ockupationen har nu få möjligheter att välja bort bosättarprodukter. Men Storbritannien, Danmark och Nederländerna har påbörjat ett arbete för att genomföra märkning av bosättarvaror. Även i Sverige växer opinionen för kravet på “märkning av ockupationen”. Svenska kyrkan, SAP och Palmecentret tillhör dem som under det senaste året har ställt sig bakom kravet.

Starka kommersiella och politiska intressen motsätter sig en fungerande märkning och gör allt för att förhindra insyn i varornas ursprung. På detta finns många exempel. Ta SodaStream (producerar kolsyremaskiner), som har tillverkning i Mishor Adumim på ockuperad mark, men framgångsrikt har felmärkt ursprunget genom att ange bolagets huvudkontor i Israel som tillverkningsort.

Ahava Cosmetics, som kommer från bosättningen Mitzpe Shalem använder två olika märkningar på sina produkter, en för export och en annan för den israeliska marknaden. “Made in the Dead Sea, Israel” utelämnar alla spår av bosättningen där de är tillverkade. Den andra märkningen på hebreiska, riktad till den inhemska allmänheten, anger däremot korrekt bosättningens namn.

Manipulationer som dessa är relativt lätta att spåra och upptäcka. Men hur märker man produkter, som tillverkas i Israel men innehåller komponenter och råvaror framställda av bosättare på ockuperat område? Hur märker man vin som kommer från druvor från bosättningar på Västbanken men tillverkas innanför den Gröna linjen, det demokratiska Israels gräns?

Vi har särskilt granskat Systembolagets utbud, inte för att importen från Israel är omfattande, utan för att belysa hur problemen hanteras i en helstatlig verksamhet. Kan vi som handlar i Systemets butiker göra ett informerat, moraliskt och politiskt val?

Systembolaget säljer i dag fyra produkter från Israel eller Israelockuperad mark, koshervinerna Carmel King David Concorde och Yarden och därtill två ölsorter, Gold Star och Maccabee. Vin av märket Yarden är producerat på Golanhöjderna, ett faktum som Systembolaget hanterar genom att saluföra det under beteckningen “Övriga ursprung” vilket låter neutralt men i själva verket döljer att vinet är producerat på annekterad mark från Syrien.

Carmel, den största vinproducenten i landet, har vinproduktion enbart innanför 1967 års gränser. Men själva druvorna kommer från 300 vingårdar på såväl israelisk som ockuperad mark. På Carmel Winerys hemsida behandlas Israel som om det vore ett enda land, från Medelhavet till Döda havet och Jordandalen. Det är talande att på hemsidans karta över Israels vinregioner har den Gröna linjen som markerar gränsen till Västbanken helt tagits bort.

Vinindustrin på Västbanken har utvecklats till en metod för att införliva ockuperad palestinsk mark. Det är bakgrunden till att bosättarnas vinodlingar får exceptionellt omfattande ekonomiskt stöd från den israeliska staten. Förutom det vanliga statliga stödet som åtnjuts av företag på ockuperat område såsom lättåtkomlig mark och skattebefrielse, utgår även extra stöd i form av utökade vattenkvoter, stöd ur Jordbruksministeriets fonder för att plantera vinstockar, liksom stöd från Försvarsministeriet för att asfaltera vägar och inhägna odlingar.

Dessutom beviljas understöd från Turistministeriet för att göra vingårdarna och vinföretagen till turistattraktioner som lockar både inhemska och utländska turister till bosättningarna. Allt detta innebär förstås goda inkomster för de illegala bosättningarna men bidrar också till att normalisera bosättarprojektet.

Med stöd av Israels regering gör de berörda israeliska företagen allt för att sabotera och förhindra en fungerande ursprungsmärkning.

Samtidigt pågår inom EU en livlig diskussion i frågan. Hur aktuell den är visas av att hälften av EU:s utrikesministrar nyligen i ett brev till Catherine­ Ashton begärde ett så kallat EU-direktiv för märkning. Sverige var tyvärr inte med bland undertecknarna.

Irlands premiärminister har den 10 maj gått längre och förklarat att eftersom bosättningarna enligt internationell rätt är olagliga så bör också deras produkter vara olagliga inom EU. Det är lätt att instämma.

Ursprungsmärkning kan ses som ett första steg i rätt riktning. Vi uppmanar därför den svenska regeringen att införa regler om märkning av bosättarvaror.

Det bör ligga också i Israels intresse att ge den enskilde konsumenten möjlighet att skilja mellan illegala bosättarprodukter och legala israeliska varor, eftersom möjligheten finns att den upplyste konsumenten annars helt väljer bort israeliska produkter.

Att kritisera Israel för dess bosättarpolitik “är varken antisemitiskt eller antiisraeliskt”, som Avraham Burg, tidigare talman i det israeliska parlamentet, knesset, förra året konstaterade på DN Debatt (4/6.2012). Tvärtom, fortsatte Burg, “är det bosättarna och deras politiska allierade – inklusive premiärminister Benjamin Netanyahu – som är de verkliga fienderna till Israels framtid”.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.