Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 04:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/danmark-har-fordel-mot-sverige-i-demokratikampen/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Danmark har fördel mot Sverige i demokratikampen”

Andelen röstberättigade i Sverige som utnyttjade sin rösträtt i riksdagsvalet 2018 var 87,2 procent. Valdeltagandet i det danska folketingsvalet 2019 var 84,6 procent. Detta är det viktigaste belägget för att den representativa demokratin är fast förankrad i både Danmark och Sverige, skriver artikelförfattarna.
Andelen röstberättigade i Sverige som utnyttjade sin rösträtt i riksdagsvalet 2018 var 87,2 procent. Valdeltagandet i det danska folketingsvalet 2019 var 84,6 procent. Detta är det viktigaste belägget för att den representativa demokratin är fast förankrad i både Danmark och Sverige, skriver artikelförfattarna. Foto: Janerik Henriksson/TT

DN DEBATT 3/7. De politiska systemen i Sverige och Danmark är i grunden desamma, men de båda länderna har valt delvis olika lösningar. Eftersom det nyligen har hållits val till riksdagen respektive folketinget kan det vara dags att jämföra erfarenheterna. Olof Petersson och Jørgen Elklit går igenom punkt efter punkt hur den representativa demokratin fungerar i praktiken.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in