Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-11 07:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/darfor-bor-sverige-ga-med-i-eurosamarbetet/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Därför bör Sverige gå med i eurosamarbetet”

Foto: AP

EMU-expert om den nyvaknade diskussionen om euron: Debatten skulle tjäna på om den fokuserade mer på det övergripande värdet av en svensk anslutning. Intresset för EMU-frågan ökar igen och svenskarna har blivit mer positiva till euron. Det finns därför skäl att åter granska argumenten i debatten och fundera på vilket perspektiv man bör anlägga på frågan. Hittills har diskussionen mest förts från ett strikt svenskt nytto­perspektiv. Men frågan måste ställas om det verkligen är önskvärt att Sverige – genom en svag krona – ska vinna fördelar på andras bekostnad i tider av ekonomisk nedgång. Det viktigaste argumentet för mig är att ett svenskt deltagande har ett över­gripande värde och bidrar till ökad politisk integration i Europa, skriver Lars Calmfors.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.