Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-20 20:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/darfor-klarar-sverige-att-sta-utanfor-den-nya-europakten/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Därför klarar Sverige att stå utanför den nya europakten”

Ingen risk för utanförskap. När euroländerna nu fördjupar det finanspolitiska samarbetet i en ny mellanstatlig pakt hävdar många att Sverige kommer att ”tappa i inflytande”. Oron är överdriven och retoriken missvisande. Vi har valt att stå utanför euron och kan inte tappa ett inflytande vi inte har. Men förlorar inte Sverige inflytande om samarbetet skulle ”spilla över” till frågor som miljö, inre marknad med mera? Sannolikheten är relativt liten. Ny forskning visar att euroutanförskapet inte inverkat negativt på Sverige, Danmark och Storbritannien, skriver Daniel Naurin.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till nationaldagen.

Alla artiklar gratis fram till 6 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.