Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-11 11:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/de-med-tyngst-jobb-forlorar-mest-pa-att-vara-sjukskrivna/

DN DEBATT

DN Debatt. ”De med tyngst jobb förlorar mest på att vara sjukskrivna”

Anna Hedborg och fackförbundet Kommunal: Karensdagen är orättvis och slår hårdast mot dem som har långa arbetspass och jobbar deltid. Det är hög tid att detta rättas till. Personal på sjukhus och äldreboenden – med ofta långa, koncentrerade arbetspass – drabbas hårdast av karensdagen. Ett vårdbiträde med en tjänst på 68 procent (12 nätter på fem veckor) förlorar på en karensdag 9,4 procent av månadslönen. Det kan jämföras med 4,5 procent för alla med jämn arbetsbelastning fem av sju dagar. Sedan 2004 finns ett färdigutrett lagförslag, förordat av de allra flesta, där karensdagen byts mot ett karensavdrag för den tid som motsvarar en femtedel av veckoarbetstiden. Om vi inte ska ha full ersättning från första sjukdagen bör vi åtminstone införa ett sådant avdrag, skriver Annelie Nordström och Anna Hedborg.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.