Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-24 13:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/de-stora-eu-staterna-har-starkt-greppet-om-makten/

DN DEBATT

DN Debatt. ”De stora EU-staterna har stärkt greppet om makten”

EU:s stora medlemsstater – främst Tyskland och Frankrike – har paradoxalt nog stärkt sitt grepp om makten i unionen under det senaste decenniet. Bland annat har de, som ett svar på öst­utvidgningen, ökat den informella koordineringen sinsemellan. Den tysk-franska alliansen har väckts till liv igen genom en uppsjö initiativ i kölvattnet av finanskrisen. Inom några år kommer dessa länder genom nya röstregler att väga betydligt tyngre även formellt. Frankrike och Tyskland kommer 2014 att ha 27 procent av röstmakten i ministerrådet. Små stater, som Sverige, måste i fortsättningen söka alla tillgängliga koalitioner för att uppnå inflytande, skriver SNS Demokratiråd.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till midsommarafton.

Alla artiklar gratis fram till 23 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.