Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-14 13:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/de-tva-viktiga-principerna-som-sakrade-usas-demokrati/

DN DEBATT

DN Debatt. ”De två viktiga principerna som säkrade USA:s demokrati”

Ett överraskande stort antal rapporter i amerikanska massmedier vittnar om valförrättarnas starka vilja att leva upp till principen om opartiskhet i rösträkningen oberoende av deras partitillhörighet, skriver Bo Rothstein. På bilden: Gabriel Sterling, en nära medarbetare till Georgias republikanske statssekreterare Brad Raffensperger, avfärdar president Trumps påståenden om valfusk.
Ett överraskande stort antal rapporter i amerikanska massmedier vittnar om valförrättarnas starka vilja att leva upp till principen om opartiskhet i rösträkningen oberoende av deras partitillhörighet, skriver Bo Rothstein. På bilden: Gabriel Sterling, en nära medarbetare till Georgias republikanske statssekreterare Brad Raffensperger, avfärdar president Trumps påståenden om valfusk. Foto: Michael M Santiago/TT

DN DEBATT 12/1.

Bo Rothstein: Det är bekymmersamt att betydande delar av forskarsamhället tagit avstånd från dessa för demokratin grundläggande principer.

Den amerikanska demokratin tycks ha klarat sig. Två för demokratin centrala principer har upprätthållits: principen om opartiskhet i fullgörandet av offentliga uppgifter och principen om kunskapsrealism.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.