Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Delat partiledarskap bästa lösningen för Centerpartiet”

Toppa laget. Det har kostat att regera i skuggan av Moderaterna. Men att skylla Centerpartiets problem på Moderaterna är att kraftigt underskatta det egna ansvaret. Vi måste toppa vårt lag och vid stämman i Karlstad i september bör Centerpartiet välja ett delat partiledarskap, skriver Stefan Hanna (C), kommunalråd i Uppsala.

Centerpartiet måste under 2013 stärka sitt ledarskap för att vända den långa negativa förtroendetrenden på riksnivå. Om Centerpartiet ska säkra en nationell politisk röst efter 2014 års val krävs att partiet toppar rikslaget och inför ett delat partiledarskap. Med fördel kan en av partiledarna vara en ledande kommunal centerpartiföreträdare från en av Sveriges storstäder.

Centerpartiets pragmatiska, gröna, företagsamma, decentralistiska och socialliberala bas och våra förslag kan absolut attrahera över 20 procent av Sveriges invånare. Den långa negativa trenden på riksnivå måste nu permanent brytas.

Det är fortsatt Centerpartiets partistyrelse, verkställande utskott samt våra ledare för kommuner och landsting som bär ansvaret för att vi nationellt och lokalt lyckas övertyga de männi­skor som vår politik särskilt tilltalar att också ge oss sina röster. Mindre partier måste vara särskilt tydliga med hur man särskiljer sig.

För att nå så många väljare som möjligt krävs att man vågar sticka ut kring hjärtefrågor, enkelt kan beskriva en framtida önskad samhällsbild och att man företräds av trovärdiga ledare.

Det har kostat att regera i skuggan av Moderaterna. Det är onekligen lättare att profilera sig i opposition även om man då inte påverkar så mycket. Att skylla Centerpartiets problem på Moderaterna är dock att kraftigt underskatta det egna ansvaret för att forma, driva och kommunicera en politik som attraherar betydligt fler än i dag.

Många människor lever i tron att det inte gör så stor skillnad hur man röstar. I praktiken spelar det dock en stor roll och det är en viktig del av ledande politikers uppgift att göra skillnaderna tydliga. Genom ett stärkt nationellt ledarskap och genom att stärka och modernisera Centerpartiet som folkrörelse kan partiets vända den negativa trenden på riksnivå.

Det är min förhoppning att Centerpartiet till Karlstadsstämman i september 2013 väljer ett delat partiledarskap och ännu tydligare formar en politik för hur stad och land, hand i hand, ska göra Sverige grönare, företagsammare och självständigare. Ett delat ledarskap med två ledare som tydligt och trovärdigt kan hjälpas åt att kommunicera Centerpartiets politik.

Ett sådant ledarskap har många fördelar i partiets nuvarande situation. En av partiledarna kan fokusera på regeringsarbetet och landsbygdsutveckling samtidigt som den andre stärker partiets storstadspolitik och partiets organisationsutveckling.

Genom att stärka partiledarrollen med stor praktisk ledarerfarenhet och praktisk kunskap om människors utmaningar även i storstäder kan Centerpartiet bli mer relevant. Centerpartiet kan genom två bärare av partiet budskap snabbare skapa förtroende för att partiet har kunskap och förståelse för hur det är att leva både på landsbygden och i våra storstäder.

De människor vi riktar oss till måste känna igen sig i de problemställningar Centerpartiet formulerat och de måste gilla de lösningar som partiet presenterar.

Centerpartiet är en folkrörelse som ska försvara och utveckla ett generellt välståndssamhälle i hela Sverige – en folkrörelse som samlar människor som vill se en välfärdspolitik som är grönare, företagsammare, omtänksammare och fortsatt generös, i hela landet. Detta i kombination med att makten flyttas så nära oss människor som möjligt är en hållbar väg framåt som Centerpartiet erbjuder. Inget annat parti kämpar mer för att motverka att makten koncentreras till några få och långt borta.

Det är en väg framåt som ger våra kommande generationer ett liv fullt av möjligheter och en verklig chans att kunna påverka sin egen närmiljö. Det är ett generellt välstånd som skapar mest utrymme för varje individ att själv kunna välja en önskad väg i livet.

Den moderna folkrörelsen måste också attrahera och engagera storstadsmänniskor. Varje parti som vill vara relevant måste även få ett stort förtroende av människor som bor i storstäder. Min övertygelse är att Centerpartiets stora antal storstadsväljare inte går att finna på Stureplan i Stockholm. Stureplan i Stockholm är långt ifrån representativt i vårt avlånga land.

I senaste numret av Dagens Samhälle kan vi läsa att samtliga partier kraftigt tappar medlemmar. Med representativa ledare och ett starkt fokus på att skapa en grönare, företagsammare, omtänksam och självständighetsdriven politik kommer folkrörelsen åter att få stark kraft. Det är den bästa vägen framåt för att uppnå social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet både på landsbygden och i våra städer.

I konceptet om Nybyggarlandet och i det nya idéprogrammet har Centerpartiet den berättelse som åter kan göra partiet till en stark och rikstäckande folkrörelse; om berättelsen entydigt matchas mot välfärdens hållbarhet. Ett folkrörelseparti genom vilket varje människa kan göra sin röst hörd och där varje människa får stöd med att lokalt ta ett eget ansvar för det egna närsamhällets positiva utveckling.

Dagens demokratiska verktygslåda som internet och sociala medier erbjuder bör mycket kraftfullare utnyttjas för att lättare och smartare engagera fler människor i det viktiga demokratiska arbetet.

Som lokal centerföreträdare anser jag att det är viktigt att Centerpartiet fortsätter att ha en representation i Sveriges lagstiftande församling. För en grönare tillväxtpolitik, ett bättre företagarklimat och för mer lokal makt är det viktigt att Centerpartiet finns representerat inom alla demokratiska plattformar. Ett starkare centerparti är också viktigt för att minska risken för att bakåtsträvande vänsterkrafter åter tar makten över Sverige.

Därför är denna ledarförstärkning nödvändig.

Stefan Hanna (C), kommunalråd i Uppsala kommun

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.