Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Den nya datalagen hotar inte yttrandefriheten”

När Mathias Sundin (FP) på DN Debatt 9/5 hävdar att den nya lagen hotar yttrandefriheten är det lätt att ta sig för pannan. Om man inte får kränka eller hota någon på gatan, varför skulle detta vara tillåtet på nätet, skriver Anton Abele (M) i en replik.

Vi talar ofta om hur internet och den digitala utvecklingen påverkat våra dagliga liv. De positiva aspekterna såsom, den snabba kommunikationen via sociala medier, internets roll som demokrativerktyg och andra fantastiska möjligheter med den digitala världens utveckling, är många. Samtidigt börjar nu allt fler också se och förstå de utmaningar som denna snabba utveckling för med sig.

Numera får vi allt oftare läsa om baksidorna med den digitala utveckling som skett de senaste åren. Brotten som begås på internet ökar ständigt. Kränkningar, förtal och hot på internet tillhör den krassa vardagen för många. Kommentatorsfält på ett antal stora svenska tidningar är numera förhandsmodererade då situationen blivit ohållbar vad gäller anonyma och kränkande inlägg.

Det är tydligt att många tar sig större friheter på internet än vad de gör i verkligheten. Självklart är det betydligt lättare att skriva kränkande saker sittande bakom en datorskärm och dessutom anonymt, än att göra det i verkligheten.

Samtidigt är det viktigt att påpeka att det som är olagligt att säga eller skriva i verkligheten, är självklart också det på internet. Det verkar däremot vara något som inte alla förstått. Alltför många på internet verkar totalt sakna kunskaper om etik och moral, samt om de lagar som gäller.

Dessutom har det faktum att lagstiftningen under många år släpat efter, öppnat för en slags anonym arena, där man kan skriva och göra vad som helst utan att bli straffad för det, så länge brottet inte bestraffas med mer än böter.

Fram till i dag har polisanmälningar av brott på bötesnivå, såsom kränkningar, hot och förtal på internet, nästan alltid lett till att förundersökningen lagts ned. Ingen gärningsman kan spåras till brottet eftersom polisen saknar befogenhet att spåra förövarna. Lagen som den sett ut fram till i dag, medger nämligen inte att abonnemangsuppgifter lämnas ut för brott som straffas på bötesnivå.

I och med den nya lagen, som behandlades i riksdagen på torsdagen, får polisen möjlighet att begära ut abonnemangsuppgifter – även för brott med böter på straffskalan. Detta är en konkret åtgärd och nödvändig förändring som behövs för att de brottsbekämpande myndigheterna ska kunna spåra personerna bakom dessa brott.

När Mathias Sundin (FP) på DN Debatt 9/5 hävdar att yttrandefriheten nu är i fara är det lätt att ta sig för pannan. Det kommer inte att bli någon skillnad vad gäller friheten att yttra sig. Det som alltid varit olagligt att säga eller skriva i verkligheten eller på internet, kommer även fortsättningsvis att vara det. Skillnaden blir nu att de brottsbekämpande myndigheterna ges möjligheter att kunna utreda och därefter lagföra den som begått brottet. Detta har hittills inte varit möjligt.

Till de som röstar nej till detta viktiga lagförslag med motiveringen att yttrandefriheten äventyras, ställer jag två frågor: Har du ärligt mött någon av de personer som dagligen hängts ut, kränkts eller hotats på internet? Och vad är ditt råd till dessa drabbade personer – att härda ut?

Att hävda att yttrandefriheten hotas är ett svek mot dessa människor. Om man inte får kränka eller hota någon på gatan, varför skulle detta vara tillåtet på nätet?

Anton Abele, riksdagsledamot (M)

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.