Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Det är ingen konspiration utan ett verkligt problem”

På DN Debatt den 2 december publicerades vad som måste vara en av de mest allomfattande konspirationsteorier som beretts plats i en svensk dagstidning. Enligt artikelförfattarna skulle klimathotet vara ett påhitt för att finansiera ett världsomspännande nätverk av domedagsprofeter. Det är svårt att ta på allvar, skriver fyra akademiker.

Deltagarna i konspirationen som målades upp var imponerande: ”Council on Foreign Relations, Aspen Institute, Rockefeller Brothers Fund, Brookings Institution, Chatham House, Romklubben och Trilaterala kommissionen, […] olika FN-organisationer som WMO, UNEP, IPCC och från och med nittiotalet även EU-kommissionen, ett stort antal miljö/lobbyorganisationer som WWF och Stockholm Environment Institute” samt ”stora oljebolag”.

Varför denna gigantiska konspiration? För att ”driva fram en globaliserad värld inte bara ekonomiskt utan också politiskt” och ”en ny världsordning, där demokratin beskrivs som en otillräcklig och till och med olämplig styresform. Många menar också att människan måste förändras, på ett sätt som känns igen i allt från Francis Bacons ”Nya Atlantis” till den ambition som på sin tid drev Sovjetkommunismen.”

Egentligen borde det vara väldigt svårt att ta den här gigantiska konspirationsteorin på allvar. Man skulle kunna göra en väldigt lik lista av institutioner genom att rada upp de som menar att tobaksrökning orsakar cancer och att det därför vore en bra idé med någon sorts reglering av rökning. Vetenskapen har i båda fallen pekat på problem (cancer och klimatförändringar), dess orsaker (rökning och utsläpp) och möjliga lösningar (mindre rökning och mindre utsläpp), men för att implementera lösningarna krävs – förstås – ekonomiska och politiska åtgärder. Detta utan Sovjetkommunism eller någon annan totalitär lösning, det räcker bra med normala demokratiska beslut – förutsatt att den politiska viljan finns.

Det är förstås mot detta debattartikeln är tänkt att slå, den är ännu en i raden av debattartiklar ämnad att skapa falsk osäkerhet i klimatfrågan och på så sätt göra det politiskt möjligt att skjuta nödvändiga beslut ännu längre på framtiden. Exakt samma taktik användes under många år för att försena reformer kring tobaksrökning. Det är svårt att uppskatta hur många liv detta kostade i frågan om tobak, men det vore dumt att låta desinformationen få liknande effekter den här gången också.

Världens vetenskapsakademier står enade i beskrivningen av hur mänskliga utsläpp orsakar de betydande klimatförändringar som uppmäts runtom världen och hur dessa förändringar kommer att fortsätta om ingenting görs. Det här är ingen konspiration utan ett vetenskapligt resultat vi har att förhålla oss till. Klimatförändringarna kommer främst att drabba redan fattiga länder hårdast, trots att det är vi i den rika världen som släpper ut mest. Det är hög tid att fatta beslut – demokratiska beslut – för att komma tillrätta med de här problemen.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.