Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-22 01:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/det-blaser-upp-till-storm-pa-svenska-bostadsmarknaden/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Det blåser upp till storm på svenska bostadsmarknaden”

Det stora utbudet av nyproduktion kommer lika lite som i Köpenhamn 2006 att kunna sväljas av marknaden. Ett flertal bostadsutvecklare som köpt på sig mark dyrt och investerat i storslagna projekt kommer att gå omkull när köparna uteblir. Problem på fastighetsmarknaden brukar sprida sig till resten av ekonomin, skriver Anders Olshov.
Det stora utbudet av nyproduktion kommer lika lite som i Köpenhamn 2006 att kunna sväljas av marknaden. Ett flertal bostadsutvecklare som köpt på sig mark dyrt och investerat i storslagna projekt kommer att gå omkull när köparna uteblir. Problem på fastighetsmarknaden brukar sprida sig till resten av ekonomin, skriver Anders Olshov. Foto: Maja Suslin/TT

Behovet av bostäder, som har ökat kraftigt efter flyktingvågen, har felaktigt likställts med efterfrågan och överskattats. Det har aldrig byggts fler dyra lägenheter i förhållande till hur köpsvag efterfrågan är. Det politiska systemet har misslyckats och sannolikheten för storm på bostadsmarknaden ökar, skriver ekonomen Anders Olshov.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in