Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 20:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/det-finns-ett-nytt-liberalt-alternativ-for-besvikna-l-valjare/

DN DEBATT REPLIKER

DN Debatt Repliker. ”Det finns ett nytt liberalt alternativ för besvikna L-väljare”

REPLIK DN DEBATT 19/11.

Stefan Jakab, Folkliberalerna: Efter beslutet att kroka arm med SD var det enkelt för mig att lämna Liberalerna.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

I en debattartikel i DN Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni: ”Liberalerna är det enda liberala partiet för väljare som vill byta regering i valet nästa år.” Det stämmer inte.

Liberalerna har övergivit sina liberala grundvärderingar och kastat sin politiska kompass på soptippen när partiet öppnat upp för ett samarbete med ett parti som motarbetar allt som stavas liberalism. Att inte vilja släppa fram SD i en regering känns därför inte heller trovärdigt.

Liberalernas historia, som präglats av socialliberala värderingar för ett mänskligare Sverige med epokgörande och framsynta bidrag inom allt från rösträtt och miljöfrågor till jämlikhet och utbildning, lever vidare – men inte genom Liberalerna. Det enda alternativet i dag inom svensk politik som med trovärdighet kan kalla sig liberalt är det nya partiet Folkliberalerna.

Sabuni och andra inom L som går i hennes ledband efter det osannolika beslutet att välkomna samarbete med SD har glömt de mest fundamentala förutsättningarna för att driva ansvarsfull politik – att vara trofast sina värderingar som grund för all politik som man vill realisera.

Dessa värderingar måste vara lika orubbliga som det svenska urberget och får aldrig ges utrymme för någon som helst kompromiss. Det spelar ingen roll om man råkar ha samsyn i någon sakfråga. Att välkomna samarbete med ett parti med rötter i nazismen och en förvriden, världsfrånvänd och omodern nationsideologi visar att L inte längre värnar de liberala värderingar som utgår ifrån varje enskild människas okränkbara värde.

Folkliberalerna riktar sig till väljare som söker en kraftfull politik som skapar tillväxt i harmoni med klimat och miljö, ser varje enskild individ som värdefull i samhällsbyggandet, ser möjligheter där andra ser belastningar, kombinerar rättsstatens konsekvenser med tonvikt på förebyggande åtgärder, som ser eleven som huvudman inom skola och utbildning – för att nämna några områden.

Att lämna Liberalerna i slutet av mars, efter partiledningens beslut att kroka arm med SD, var väldigt enkelt. Om jag kompromissar med mig själv och säljer ut mina mänskliga grundvärderingar, vem är jag då? Ingen!

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt