Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Det finns inget förslag om köttskatt”

Tack för att du lyfter djurskyddsfrågan i debatten om köttkonsumtionen, Per Jensen! Djurskyddet är ett av sex viktiga områden som Jordbruksverket framhåller i sin rapport ”Hållbar köttkonsumtion”, skriver Helena Kättström, djurskyddschef, Jordbruksverket.

Djurskydd är dessutom positivt korrelerat till minst två andra viktiga faktorer, nämligen gott smittskydd och levande landsbygd. Vi är alltså helt överens om att djurskyddet inte ska få försämras.

Jordbruksverket har inte lagt fram något förslag om köttskatt. Rapporten är en bred analys av vad man måste ta hänsyn till i en långsiktigt hållbar konsumtion och innehåller även ett avsnitt om möjliga styrmedel för att nå dit. Precis som Per Jensen konstaterar vi i rapporten att beskattning är ett styrmedel som skulle vara mycket svårt att utforma på ett bra sätt. Vi skriver också att man vid utformningen av eventuella styrmedel måste ha en helhetssyn där alla viktiga hållbarhetsperspektiv vägs in. Ett sådant perspektiv är djurskyddet.

För den som vill fördjupa sig kring möjliga styrmedel för att påverka köttkonsumtionen och varför en koldioxidskatt eller köttskatt skulle vara mycket svår att genomföra rekommenderas att läsa Jordbruksverkets rapport ”Hållbar köttkonsumtion”.

I rapporten finns också avsnitt som tar upp de olika faktorerna som är viktiga för en långsiktig hållbarhet. För mig är det en bra illustration till varför jag kommer att fortsätta välja kött från svenska gårdar – där djurskyddet är gott och djuren är friska utan onödig antibiotika.

Helena Kättström, djurskyddschef, Jordbruksverket

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.