Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 16:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/det-har-inte-varit-tyst-om-lararutbildningen/

DN Debatt Repliker

DN Debatt Repliker. ”Det har inte varit tyst om lärarutbildningen”

REPLIK DN DEBATT 22/6.

Roger Haddad (L): Under 2019–2020 har Universitetskanslersämbetets granskat lärarutbildningarna och det har lett till hård kritik mot stora delar av utbudet. 

Liberalerna har i den nationella skolpolitiken prioriterat två områden särskilt: brister i studieron i skolan och där specifikt mitt krav att avveckla barn-och elevombudet för att underlätta för lärarkåren att ingripa mot stöket i klassrummet. I grunden handlar det om läraryrkets status och respekten för Sveriges lärare. 

Jag instämmer i frågan om att mer måste göras kring arbetsmiljön för att klara lärarbristen och behålla kompetens, men vi måste också locka tillbaka de som slutat. Att bara förlita sig på att utbilda nya räcker inte även om vi nu ser över hur  Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) kan kortas och erbjudas fler akademiker för att säkra lärar- och ämnesbehörigheten på skolorna. När detta inte fungerar påverkar det vår andra prioriterade fråga - nämligen kvaliteten och genomströmningen vid landets lärarutbildningar. 

Till skillnad från skribenten delar jag inte alls uppfattningen att det är tyst kring lärarutbildningen. Under 2019–2020 har Universitetskanslersämbetets granskat lärarutbildningarna och det har lett till hård kritik mot stora delar av utbudet. 

Därför har vi ställt krav i media, i riksdagsfrågor till statsråd och återkommande utfrågningar av regeringen, UKÄ och UHR i utbildningsutskottet, detta på liberalt initiativ. 

Frågan om lärarutbildningen är strategiskt viktig och påverkar hela utbildningssystemet. Socialdemokraternas representant i utbildningsutskottet har till och med i riksdagens debatter framfört att Liberalerna ”bara pratar om lärarutbildningen”. Det är ett tydligt kvitto för vår politiska kamp mot den politik som under flera år bidragit till att urholka statusen och kvaliteten vid lärarutbildningarna. 

Enkvist är väl medveten om att vi varit kritiska till expansionen av antalet platser på lärarutbildningen som Socialdemokraterna och Miljöpartiet genomfört de senaste åren. När vi förhandlar inom Januariavtalet är det fyra partier som ska komma överens. Liberalerna anser att lösningen inte är fler utbildningsplatser. Problemet är avhoppen och genomströmningen. 

Enkvist nämner heller inte att det grundläggande problemet är skolans generella kvalitetsbrister och kunskapsutveckling där elever antas till högskolan med godkända betyg men snabbt hoppar av. Deras förkunskaper räcker inte. 

Liberalerna vill därför höja antagningskraven och koncentrera ämneslärarutbildningarna till färre lärosäten för att säkra forskningsanknytningen och kompetensen. Detta samt generellt höjda antagningskrav har regeringen varit emot. 

Däremot har Liberalerna nyligen fått igenom ett uppdrag till UHR som innebär att det ska ställas krav på lägst betyget C för studenter som vill in på ämneslärarutbildningen. 

Vi vill också införa ett lämplighetstest på alla inriktningar för att säkra att sökande är motiverade och har förutsättningar att klara av utbildningen, hittills har Socialdemokraterna motarbetet detta vårt krav. 

Det som däremot är på gång och där vi varit pådrivande är hur kvaliteten ska höjas. Med krav på ökad lärarledd undervisning, satsning på metodik, satsning på de praktiska momenten och där vi bättre förbereder lärarstudenterna för kommande arbetsliv.

Ämnen i artikeln

Skolan
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt