Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-26 13:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/det-partipolitiska-systemet-splittrar-kyrkan-inte-kritiken-av-det/

DN DEBATT REPLIKER

DN Debatt Repliker. ”Det partipolitiska systemet splittrar kyrkan, inte kritiken av det”

SLUTREPLIK DN DEBATT 4/9.

Mats Rimborg, POSK: Socialdemokraterna förstår inte skillnaden mellan en partipolitiskt obunden kyrka vars ställningstaganden bygger på teologisk grund och som mycket väl kan vara aktiv i samhällsdebatten, och en kyrka som styrs av sekulära partier.
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Borgerligt alternativ vill ösa ut 500 miljoner kronor till församlingarna i ett oblygt försök till röstfiske i pandemins efterdyningar. Men församlingarnas ekonomi har knappast påverkats av pandemin eftersom kyrkoavgifterna har fortsatt att flyta in medan inställda verksamheter har sparat pengar, så om något finns det ett överskott att ta av. Däremot stämmer det att utlandsförsamlingarna har drabbats, och dem vill POSK också med glädje stödja.

Även om borgerligt sinnade politiker gärna vill tro att allt kan köpas för pengar är det inte mer pengar som behövs utan lyhördhet, entusiasm och framåtanda. Dessa egenskaper hittar man ofta hos dem som BA lite föraktfullt kallar ”de mest fromma och hängivna”, och som vi i POSK är mycket glada över att ha i Svenska kyrkan.

Centerpartiet upprörs av påpekandet att det kunde vara bra om somliga väljare visste lite mer om vad valet gäller innan de röstade. Högt valdeltagande utgör naturligtvis inget problem och vi uppmanar ingen att stanna hemma. Ännu mindre vill vi hindra någon från att gå och rösta, eller för den delen från att ställa upp i valet. Men när alltför många nöjer sig med att rösta på samma riksdagsparti som de brukar göra i de allmänna valen får de nomineringsgrupper som baseras på sekulära ideologier ett ohälsosamt stort inflytande över kyrkan.

Att Centern förnekar kopplingen till partiledningen är inte trovärdigt när vi samtidigt översköljs av webbannonser där Annie Lööf framträder som talesperson för den centerpartistiska nomineringsgruppen. Vart tog alla era många kyrkopolitiska företrädare vägen?

Centern undrar insinuant om POSK har några hjärtefrågor och ambitioner. Vi vill leda utvecklingen i riktning mot en kyrka som rymmer mångfald och präglas av respekt. Detta beskrivs i det demokratiskt framtagna program som har fastställts av vårt eget årsmöte, inte av någon överordnad partistyrelse.

Att Centern förnekar kopplingen till partiledningen är inte trovärdigt när vi samtidigt översköljs av webbannonser där Annie Lööf framträder som talesperson för den centerpartistiska nomineringsgruppen. Vart tog alla era många kyrkopolitiska företrädare vägen?

Socialdemokraterna har fått för sig att POSK vill att kyrkan ska vara opolitisk. De förstår inte skillnaden mellan en partipolitiskt obunden kyrka vars ställningstaganden bygger på teologisk grund och som mycket väl kan vara aktiv i samhällsdebatten, och en kyrka som styrs av sekulära partier. Kyrkan ska vara en trosgemenskap och inte en åsiktsgemenskap.

De förstår inte skillnaden mellan en partipolitiskt obunden kyrka vars ställningstaganden bygger på teologisk grund och som mycket väl kan vara aktiv i samhällsdebatten, och en kyrka som styrs av sekulära partier.

De inser inte heller problemet med att riksdagspartier har mer än hälften av platserna i kyrkomötet. Det är det partipolitiska systemet som splittrar kyrkan, inte kritiken av detta system.

S införde år 2000 systemet med direktval till tre nivåer, med utjämningsmandat och utan spärr mot småpartier, vilket omedelbart öppnade vägen för SD rakt in i kyrkomötet. Nu försöker Alternativ för Sverige följa efter, men S ser fortfarande inte vad som händer och att de är huvudorsaken till att problemet kvarstår.

Det måste finnas församlingsförankring hos dem som ska besluta om Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära. Indirekta val till det högsta beslutande organet är precis lika demokratiska som direktval, och normalt i medlemsorganisationer. I LO till exempel är det ombud för förbunden som medlemmarna har röstat fram som i sin tur utser kongressen.

Svenska kyrkan förtjänar mycket bättre än att vara en underavdelning till S, som vill göra den till ett tredje ben i arbetarrörelsen vid sidan av partiet och fackföreningsrörelsen.

S förnekar att de motsätter sig en höjd kyrkoantikvarisk ersättning, men med tanke på att de är det största partiet i både riksdagen och kyrkomötet måste man fråga sig varför inget händer? År 2010 sänktes ersättningen till 460 Mkr per år och den har sedan dess legat fast. Är S usla förhandlare, eller bara ointresserade av att tillvarata kyrkans intressen? I vilket fall som helst finns det all anledning att byta ut dem.

Det är även besvärande att S ogenerat använder kyrkan som en reträttplats för sina trotjänare och som en arena för att träna partiets påläggskalvar och arvprinsar. Svenska kyrkan förtjänar mycket bättre än att vara en underavdelning till S, som vill göra den till ett tredje ben i arbetarrörelsen vid sidan av partiet och fackföreningsrörelsen.

Vi i POSK, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, ser fram emot att få sitta kvar i våra kyrkbänkar när dammet efter kyrkovalet har lagt sig och att vi har fått fortsatt förtroende att göra Svenska kyrkan till en gemenskap som speglar Guds vilja i gudstjänst och liv och som talar tydligt om frälsningen genom Jesus Kristus.

Ämnen i artikeln

Demokrati

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt