Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-07 11:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/det-som-star-pa-spel-ar-sveriges-konkurrenskraft/

DN DEBATT REPLIKER

DN Debatt Repliker. ”Det som står på spel är Sveriges konkurrenskraft”

SLUTREPLIK DN DEBATT 5/9.

Jacob Wallenberg och Jan-Olof Jacke, Svenskt Näringsliv: Ny kärnkraft kommer inte att påverka dagens höga elpriser, utan behövs i ett längre perspektiv.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Sverige befinner sig i en akut elkris. Elpriserna skjuter i höjden och Svenska Kraftnät varnar för att elförsörjningen till företag och hushåll periodvis kan komma att behöva stängas av.

I vår artikel den 5 september beskrev vi bland annat hur ett uttalat politiskt motstånd mot kärnkraften har resulterat i en brist på reglerbar kraft i södra Sverige. Vårt budskap var att Sverige behöver satsa på alla fossilfria kraftslag. Vårt land är ett internationellt föredöme med god tillgång till ren, fossilfri el till konkurrenskraftiga priser. Och bör så förbli.

Vår artikel har givit upphov till två repliker, som vi här vill bemöta.

Björn Kjellström, professor emeritus, har två invändningar. För det första nämner han ett internationellt exempel på att ny kärnkraft kan bli försenad. Det är vi väl medvetna om. Just därför menar vi att den regering som tillträder efter söndagens val måste inleda en sådan satsning omgående.

När vi talat med aktörer på den svenska elmarknaden bedömer de att år 2030 är en realistisk målbild för ny svensk kärnkraft. Kjellström menar att det skulle ta några år längre än så. Vår slutsats kvarstår dock: desto viktigare att börja nu.

För det andra menar Kjellström att ny kärnkraft 2030 inte kommer att påverka dagens höga elpriser. Det har han naturligtvis alldeles rätt i, och det är inte heller därför vi menar att denna satsning är så viktig. Det som står på spel är Sveriges framtida konkurrenskraft, tillgången till stabil elförsörjning är då helt avgörande.

Tvärtom är ju det unika med den svenska energisektorn just att den har kombinerat stabil elförsörjning och konkurrenskraftiga priser med god miljöhänsyn och närmast obefintliga koldioxidutsläpp.

Christer Borg från Älvräddarnas samorganisation har en liknande invändning och menar att kortare handläggningstider för vattenkraftens miljötillstånd inte leder till lägre elpriser i dag. Så är det. Men om vattenkraftens potential ska kunna tas till vara behöver prövningen gå snabbare. Annars riskerar vi att i praktiken tvingas avveckla väl fungerande vattenkraft.

Vi kan även lugna Borg med att Svenskt Näringsliv naturligtvis inte, vilket han befarar, vill äventyra ekosystemen för att säkra låga elpriser. Tvärtom är ju det unika med den svenska energisektorn just att den har kombinerat stabil elförsörjning och konkurrenskraftiga priser med god miljöhänsyn och närmast obefintliga koldioxidutsläpp. Denna unika fördel vill vi återupprätta. Den är avgörande för Sveriges konkurrenskraft och därmed svensk välfärd.

Ämnen i artikeln

Kärnkraft
Elpriset

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt