Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Digital-tv får nu lämna frekvenser till mobilerna”

Regeringsbeslut i dag. Frekvensutrymmet på 700 MHz-bandet, som hittills använts för digital-tv, frigörs från 2017 till mobilt bredband och mobiltelefoni. Att bygga ut tillräckligt bra mobiltelefoni i hela landet är en viktig grund för jobb och tillväxt, skriver IT-minister Anna-Karin Hatt (C).

För sju år sedan, 2007, öronmärkte vi i Alliansregeringen det så kallade 800 MHz-bandet, det utrymme i etern som fram tills dess använts till analoga tv-sändningar, för att bygga ut mobiltelefonin. Genom att göra det var vi först ut i hela världen, och sedan dess har hela EU följt i våra spår.

Tack vare det byggs nu den allra modernaste och snabbaste mobiltelefonin, 4G, snabbt ut på landsbygden. För 800 MHz-bandet har väldigt bra egenskaper som gör att vi med det kan täcka stora geografiska ytor med bra mobiltelefoni och snabbt mobilt bredband, samtidigt som inomhustäckningen, både på landsbygden och i städerna, går upp.

Vi svenskar är ett teknikälskande folk, och allt fler av oss har snabbt vant oss vid att kunna använda den mobila tekniken. När vi det senaste året sett hur debatten om dålig mobiltäckning rasat – både på landsbygden och i städerna – så är det ett tydligt tecken på att allt fler förväntar sig att man ska kunna använda sin mobiltelefoni och sitt mobila bredband, alldeles oavsett var man är.

I dag växer antalet människor som vill kunna lyssna på musik, titta på tv och lyssna på radio online väldigt snabbt, vilket kräver allt bättre och snabbare bredband. Samtidigt förväntar sig allt fler att man ska kunna jobba mobilt när man är hemma eller på resande fot, utan att behöva drabbas av avbrott. Och i takt med att allt fler samhällstjänster utvecklas och blir tillgängliga online vill allt fler kunna hantera sina ärenden med Skatteverket, Försäkringskassan eller kommunens bygglovsavdelning hemifrån köksbordet. Och det är bara början. För i en framtid med allt mer av ”internet of things” kommer allt mer i vårt samhälle – bilar, hushållsmaskiner, samhällsinfrastruktur - kommunicera mobilt med varandra och med oss själva. Vi lever allt mer mobila liv, och det blir allt viktigare både för privatpersoner och samhället att ha riktigt bra mobiltelefoni.

Och det märks också på jobben och tillväxten. För hundra år sedan var det förmågan att bygga bra järnvägar, bra vägar och bra fysisk infrastruktur som lade grunden för jobb och tillväxt. I dag handlar det också om att tillräckligt snabbt kunna bygga ut tillräckligt bra mobiltelefoni. För allt fler företag kan det vara det som avgör om man kan fortsätta utveckla sin verksamhet, eller tvingas flytta eller lägga ned.

Samtidigt som behovet blir allt större så märker allt fler att mobiltäckningen inte räcker till, och att många mobiloperatörer inte lever upp till vad de lovat. I dagsläget är många av mobilnäten i städerna så överlastade att mobilsamtal bryts eller det mobila bredbandet känns som sirap. Samtidigt saknar stora delar av landsbygden fortfarande täckning.

Därför måste Sverige fortsätta bygga ut mobilnäten, både i städerna och på landsbygden. Men för att det ska kunna ske måste mer eterutrymme frigöras och öronmärkas för mobilt bredband och mobiltelefoni. Vi behöver fortsätta göra de teknikskiften som gör det möjligt för oss att effektivisera eller flytta andra typer av sändningar, så att vi får mer spektrum och utrymme för mobiltelefoni.

Just därför har Alliansregeringen nu beslutat om att från och med den 1 april 2017 frigöra 700 MHz-bandet för mobilt bredband och mobiltelefoni. Det frekvensbandet, som i dag används för marksänd digital-tv, har nämligen samma goda egenskaper som 800 MHz-bandet vilket gör att det kan användas för att täcka stora och glesa delar av landet med riktigt bra mobilt bredband och bra mobiltelefoni. Dagens regeringsbeslut innebär att regeringen tydliggör att sändningsutrymmet på 694–790 MHz till och med den 31 mars kommer att fortsätta användas för tillståndspliktiga tv-sändningar. Därefter kommer det utrymmet att öronmärkas för mobilt bredband och mobiltelefoni. Tack vare det gör vi det möjligt att mycket kraftfullt bygga ut mobilnäten i Sverige så att vi kan förse hela landet, också landsbygden, med snabbt mobilt bredband och bra mobiltelefoni.

Den omställningen är prioriterad, och kommer ske på ett ordnat sätt. Och samtidigt som den sker kommer digital-tv:n kunna gå över till mer effektiv sändningsteknik (DVB-T2 och MPEG4). Tack vare det kommer det digitala marktevenätet även framöver vara en stabil plattform med förmåga att bära såväl högupplöst tv som ett stort antal tv-kanaler.

För att mobilnäten ska kunna hantera allt fler användare, och för att man ska kunna prata och surfa mobilt var man än är, måste operatörerna investera mer. Därför är det bra att såväl Telia, Tele2 som Telenor de kommande åren kommer göra miljardinvesteringar för att bygga ut sina nät. Lyckas de nå de mål de satt upp kommer de, till 2016, täcka 90 procent av hela Sveriges yta med snabbt bredband och mobiltelefoni. I och med dagens regeringsbeslut får mobiloperatörerna ännu bättre förutsättningar att kunna nå, och till och överträffa, det.

Men beslutet att frigöra 700 MHz-bandet för mobiltelefoni betyder ännu mer än så. Det bidrar också till att fortsätta sätta Sverige på kartan som en ledande telekomnation. Vi har, och våra välkända svenska företag har, genom åren tydligt bidragit till att utveckla mobiltelefonin, inte minst när GSM-standarden formades på 1980-talet. Och fortsatt hamnar Sverige i topp när internationella organ jämför olika länder med varandra. Bara det senaste året har såväl OECD som FN-organet ITU och World Economic Forum rankat Sverige i topp när det gäller att använda sig av informationsteknikens fördelar.

Beslutet om att frigöra också 700 MHz-bandet för mobiltelefoni förstärker den utvecklingen. På samma sätt vi var först ut med att frigöra 800 MHz-bandet blir Sverige nu ett av de allra första länderna i världen att öronmärka också 700 MHz-bandet för mobiltelefoni. Hela Sverige ska ha bra mobilt bredband och bra mobiltelefoni. Med dagens regeringsbeslut lägger Alliansregeringen grunden för det.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.