Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-23 16:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/digitalisering-avgor-sveriges-framtid-som-ledande-nation/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Digitalisering avgör Sveriges framtid som ledande nation”

Den alarmistiska syn på teknikutvecklingens effekter på sysselsättning där det tidigare hävdats att cirka 50 procent av jobben kommer att försvinna är sannolikt felaktig enligt ny forskning av bland annat OECD. Snarare rör det sig om 10–15 procent av jobben som fullt ut riskerar att ersättas av robotar och artificiell intelligens, skriver Pontus Braunerhjelm.
Den alarmistiska syn på teknikutvecklingens effekter på sysselsättning där det tidigare hävdats att cirka 50 procent av jobben kommer att försvinna är sannolikt felaktig enligt ny forskning av bland annat OECD. Snarare rör det sig om 10–15 procent av jobben som fullt ut riskerar att ersättas av robotar och artificiell intelligens, skriver Pontus Braunerhjelm. Foto: Beatrice Lundborg

DN DEBATT 12/8. Digitaliseringen är avgörande för Sveriges framtid som en ekonomisk ledande nation, men också för våra välfärdssystem. Trots det bemöts dessa frågor med total tystnad i den politiska debatten. Regeringen bör nu låta se över hur regelverk och arbetsrätt kan göras förenliga med den nya typ av företag som vi nu ser växa fram, skriver forskaren Pontus Braunerhjelm.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in