Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-27 08:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/do-struntar-i-uppenbara-fall-av-konsdiskriminering/

DN DEBATT

DN Debatt. ”DO struntar i uppenbara fall av könsdiskriminering”

Ny rättsprocess inleds i dag: Lunds universitet stäms för olaga könsdiskriminering i 31 fall. Samtidigt anmäls diskrimineringsombudsmannen, DO, till JO. 31 unga kvinnor stämmer i dag i en grupptalan Lunds universitet. De anser att de i samband med ansökan till psykologutbildningen på ett olagligt sätt blivit förbigångna av män som automatiskt fått förtur. Kvinnorna anmäler samtidigt diskrimineringsombudsmannen, DO, sedan denne beslutat att inte driva fall där sökande till högskolan diskriminerats på grund av kön. En ny granskning visar att tre fjärdedelar av Sveriges största lärosäten använder könsdiskriminerande urvalsregler. Totalt handlar det om 5 400 fall bara under 2009. I 95 procent av fallen är det kvinnor som missgynnas, skriver juristerna Gunnar Strömmer och Clarence Crafoord.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis till lucia.

Alla artiklar gratis fram till 13 december, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

  • DN.Prio

    Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

  • DN.se

    Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se

  • e-DN

    Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.