Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Dole hotar yttrandefriheten”

Svenska filmbranschen: Vi uppmanar Dole Foods att ta tillbaka stämningen mot filmen ”Bananas!*”

Just nu pågår en rättslig process i USA som ställer frågan om yttrandefriheten på sin spets.

Ska det vara möjligt att i ett demokratiskt samhälle förbjuda visning av en kritiskt granskande dokumentär? Ska ett granskat företag i förväg kunna hindra kritik och tysta debatten?

Bakgrunden till processen är följande.

Det svenska produktionsbolaget WG Film med Fredrik Gertten som regissör och Margarete Jangård som producent har gjort en dokumentärfilm med titeln ”Bananas!*”.

Filmen skildrar ett historiskt rättsfall under hösten 2007 i amerikansk domstol, där tolv nicaraguanska bananarbetare stämmer de amerikanska företagen Dole Food och Dow Chemicals. Arbetarna hävdar att bekämpningsmedlet DBCP gjorde dem sterila när de jobbade på plantager under 1970-talet. I filmen varvas officiellt videomaterial från rättegången med intervjuer med advokaten Juan Dominguez i Los Angeles samt en familj i Nicaragua som drabbats av gifterna.

”Bananas!*” hade premiär på filmfestivalen i Los Angeles i juni i år. Inför premiären startade Dole Food en intensiv kampanj för att stoppa visningen. Utan att självt ha sett filmen tog företaget, enligt uppgift, kontakt med festivalens arrangörer, filmbolaget, filmens sponsorer, det svenska konsulatet och andra med hot om stämning om filmen visades. Festivalledningen tog bort filmen från tävlingssektionen men beslutade till sist att visa den utom tävlan.

Dole har nu följt upp sina hot och den åttonde juli stämde man de svenska filmarna inför amerikansk domstol. Avsikten är att förbjuda all visning.

Doles stämning rör de grundläggande principerna för yttrandefriheten.

I en globaliserad värld, där ekonomiska och politiska intressen rör sig över alla nationsgränser, måste också yttrandefriheten vara gränslös.

Ett svenskt filmteam måste ha rätt att fritt granska hur ett stort amerikanskt bolag har agerat i ett annat land och att föra fram sin kritik för en offentlig prövning och debatt.

Det öppna samhällets fundament förgiftas när journalister, författare, artister, konstnärer och filmmakare tvingas verka med hot om stämning och omfattande rättegångskostnader varje gång en ekonomiskt stark aktör granskas.

Om företag, offentliga institutioner eller intressegrupper anser att de utsätts för felaktig eller obefogad kritik, har de alla möjligheter att gå i svaromål i en öppen diskussion. Att förbjuda en kritisk granskning innebär en allvarlig inskränkning av yttrandefriheten.

Vi uppmanar Dole Food att ta tillbaka sin stämning och i stället bejaka det öppna samhället och yttrandefriheten.

Lars Engqvist
styrelseordförande, SVT

Björn Rosengren
styrelseordförande, Producentföreningen

Håkan Tidlund
styrelseordförande, Svenska Filminstitutet

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.