Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-25 12:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/domstol-underkanner-ideella-naturvardens-trovardighet/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Domstol underkänner ideella naturvårdens trovärdighet”

Domarna från mark- och miljödomstolen i Östersund gäller avverkningsförbud på grund av förekomst av fågeln lavskrika. I domskälen skriver man att ”Uppgifter som lämnats av privatpersoner kan knappast läggas till grund för ett beslut om att förbjuda en avverkning…”, skriver artikelförfattarna.
Domarna från mark- och miljödomstolen i Östersund gäller avverkningsförbud på grund av förekomst av fågeln lavskrika. I domskälen skriver man att ”Uppgifter som lämnats av privatpersoner kan knappast läggas till grund för ett beslut om att förbjuda en avverkning…”, skriver artikelförfattarna. Foto: Bengt Ekman/N/TT

DN DEBATT 14/9. I en offentlig utredning framhölls nyligen att medborgardeltagandet inom miljöövervakningen är viktigt och behöver stärkas. Då är det anmärkningsvärt att en domstol avvisar ”uppgifter som lämnats av privatpersoner” – en lokal fågelklubb. Ologiskt nog sätter domstolen full tilltro till markägarens information, insamlad av det lokala jaktlaget, skriver företrädare för SLU Artdatabanken.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.