Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-30 18:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/domstol-underkanner-ideella-naturvardens-trovardighet/

DN Debatt

DN Debatt. ”Domstol underkänner ideella naturvårdens trovärdighet”

Domarna från mark- och miljödomstolen i Östersund gäller avverkningsförbud på grund av förekomst av fågeln lavskrika. I domskälen skriver man att ”Uppgifter som lämnats av privatpersoner kan knappast läggas till grund för ett beslut om att förbjuda en avverkning…”, skriver artikelförfattarna.
Domarna från mark- och miljödomstolen i Östersund gäller avverkningsförbud på grund av förekomst av fågeln lavskrika. I domskälen skriver man att ”Uppgifter som lämnats av privatpersoner kan knappast läggas till grund för ett beslut om att förbjuda en avverkning…”, skriver artikelförfattarna. Foto: Bengt Ekman/N/TT

DN DEBATT 14/9. I en offentlig utredning framhölls nyligen att medborgardeltagandet inom miljöövervakningen är viktigt och behöver stärkas. Då är det anmärkningsvärt att en domstol avvisar ”uppgifter som lämnats av privatpersoner” – en lokal fågelklubb. Ologiskt nog sätter domstolen full tilltro till markägarens information, insamlad av det lokala jaktlaget, skriver företrädare för SLU Artdatabanken.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in