Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-22 20:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/domstolar-staller-orimliga-krav-pa-barn-och-deras-sprak/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Domstolar ställer orimliga krav på barn och deras språk”

Vi har specialdomstolar för bland annat mark och miljö och sjörätt. Men inte för barn. Det säger något om hur vi hanterar frågor om barns rätt, skriver artikelförfattaren.
Foto: Nora Lorek / TT

DN DEBATT 3/3.

Fyra domare och nämndemän förstod inte ordet ”snippa” – därför friades den åtalade mannen. Men vad skulle flickan ha sagt? Om barnet använt vuxna begrepp hade hon troligtvis ifrågasatts för att ha använt ord som inte är åldersadekvata. Domen visar återigen på behovet av särskilda barndomstolar och utbildning av personal inom rättsväsendet, skriver kriminologen Nina Rung.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till nationaldagen.

Alla artiklar gratis fram till 6 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.