Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 06:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/efterklokhet-underminerar-formagan-att-avvarja-terror/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Efterklokhet underminerar förmågan att avvärja terror”

Vi vet att den misstänkta gärningsmannen fanns i Säkerhetspolisens register, men det är orimligt att tro att Säkerhetspolisen ska kunna punktmarkera alla misstänkta individer. Vi vet också att kraftigare betonghinder skulle ha gjort det omöjligt att köra in på gångstråket, men tror någon på fullaste allvar att gärningsmannen inte hade siktat in sig på något annat gångstråk då? skriver artikelförfattarna.
Vi vet att den misstänkta gärningsmannen fanns i Säkerhetspolisens register, men det är orimligt att tro att Säkerhetspolisen ska kunna punktmarkera alla misstänkta individer. Vi vet också att kraftigare betonghinder skulle ha gjort det omöjligt att köra in på gångstråket, men tror någon på fullaste allvar att gärningsmannen inte hade siktat in sig på något annat gångstråk då? skriver artikelförfattarna. Foto: Lotta Härdelin

DN DEBATT 1/1. Analyser av attacken på Drottninggatan har börjat offentliggöras. Risken är nu att debatten kommer att styras av efterklokhetens logik, att politiker och medier kommer att sitta på läktaren, peka ut misstag och utkräva ansvar. Ett sådant klimat äventyrar på sikt utvecklingen av vår förmåga att avvärja terrorbrott, skriver fyra säkerhetsforskare.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.