Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-21 19:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/ekonomipriset-i-strid-med-andan-i-nobels-testamente/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Ekonomipriset i strid med andan i Nobels testamente”

Ekonomipriset riskerar att stå i strid med Alfred Nobels testamente som stadgade att priserna skulle tilldelas ”dem som under det förlupna året hafva gjort menskligheten den största nytta”, menar artikelförfattaren.
Foto: ANDERS WIKLUND TT

Kan bidra till ökad korruption. Flera oberoende forskningsrapporter visar att de som studerar ekonomi är mera benägna för korruption. Och beteendet tycks vara en effekt av utbildningen. Ett pris som riskerar bidra till ökad korruption i världen står i strid med andan i Nobels testamente, skriver statsvetarprofessorn Bo Rothstein.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till nationaldagen.

Alla artiklar gratis fram till 6 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.