Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-27 10:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/elitens-trixande-hotar-den-mellanmanskliga-tilliten/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Elitens trixande hotar den mellanmänskliga tilliten”

Skandalerna har en dubbel negativ effekt. Dels eroderas förtroendet för demokratins institutioner. Dels tar den mellanmänskliga tilliten skada. Som det tyska (och kinesiska) ordspråket lyder: Fisken ruttnar från huvudet ner, skriver Bo Rothstein.
Foto: IBL

Ny forskning. Om den politiska eliten beter sig på det sätt som vi har nu sett i bland annat Panama-skandalen, kommer folk inte bara att förlora förtroendet för denna elit och demokratin som politiskt system. Också den mellanmänskliga tilliten skadas. Ny forskning ger starkt empiriskt stöd för det, skriver statsvetaren Bo Rothstein.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis till lucia.

Alla artiklar gratis fram till 13 december, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

  • DN.Prio

    Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

  • DN.se

    Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se

  • e-DN

    Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.