Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Elkunder med koll gör medvetna val”

I en artikel på DN Debatt (14/5) framfördes kritik mot Svensk Energis satsning ”Ladda Sverige”. Det är ett märkligt försök att skapa en konflikt som inte finns. För Ladda Sverige handlar dels om att öka medvetenheten hos Sveriges elkunder kring deras elanvändning, dels lyfta värdet och vikten av tillgången till el. En viktig del av detta är just ett effektivt användande, skriver företrädare för Svensk Energi.

Branschen vill öka medvetenheten och ge elkunderna konkreta verktyg. Vi vill visa på hur en medveten och smart användning av el bidrar till såväl ett hållbart samhälle som ökad livskvalitet.

Artikelförfattarna må anse att energieffektivisering bara kan uttryckas som ”släck lampan”. Vi menar att vi i högre utsträckning hjälper kunderna att göra medvetna val genom att upplysa om vad ett byte till energieffektiv teknik innebär, att en LED-lampa drar en femtedel av en glödlampa, att en ny platt-tv i samma storlek drar mindre än en tiondel av vad en tio år gammal gör. Eller för den delen att dagens bästa kylskåp drar mindre än en traditionell lågenergilampa samtidigt som maten håller sig fräsch längre. Det senare är inte minst viktigt med tanke på att matproduktionen är en stor utsläppskälla.

Med rätt kunskap kan kunderna göra medvetna val. Kunderna är medvetna om att svensk elproduktion till 97 procent har mycket låga koldioxidutsläpp. En framgångsrik energieffektivisering kan mycket väl leda till ökad användning av el. Elfordon är exempelvis upp till fyra gånger så effektiva som fordon med förbränningsmotorer. Detta är det stora klimatsprånget!

En helhetssyn måste finnas i energifrågorna oavsett om vi pratar om elexport, integrerad europeisk elmarknad eller miljöpåverkan. Vi, liksom många andra, konstaterar att många olika mål fördyrar och därigenom riskerar huvudmålet om omfattande reduktioner av klimatpåverkande utsläpp. Kostnadseffektivitet i åtgärderna är viktigt eftersom det ger utrymme att göra andra viktiga miljösatsningar.

Svensk Energi menar att ökat kundinflytande och minskad detaljreglering är basen för en framgångsrik energieffektivisering. Här glider åsikterna isär.

Vi vill ge kunderna bättre förutsättningar till medvetna val. De kommunalt ägda energiföretagen ska få möjlighet att fullt ut utveckla energieffektiviseringstjänster. Vi vill att kunderna ska kunna producera egen el och sälja överskottet. Det är också viktigt för energieffektiviseringen. Med fler energimedvetna kunder kan ännu fler känna sig nöjda med hur de använder energin, inte minst med elens hjälp.

Vi är stolta över den el vi har i Sverige och dess betydelse för vårt samhälle, igår, idag och i morgon. Branschens 27.000 anställda har all anledning att sträcka på ryggen för en fantastisk produkt och dess roll i klimatarbetet.

Kjell Jansson, vd, Svensk Energi
Malin Thorsén, projektledare Ladda Sverige, Svensk Energi

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.